Ekonomija
ISTJEČE ROK ZA PONUDE ZA IPK TVORNICU ULJA ČEPIN

Slovaci odustali od čepinske uljare, Žito i američka tvrtka predat će ponude
Objavljeno 31. siječnja, 2013.
Vrkić: Vjerujemo da će se ova privatizacijska priča riješiti vrlo brzo

Vezani članci

ODLUKOM SKUPŠTINE IVICA VRKIĆ IMENOVAN DIREKTOROM IPK TVORNICE ULJA ČEPIN:

Čepinska uljara neće ići u stečaj

OSIJEK - Osječka tvrtka Mambo (iz sustava Žito grupe) i američka kompanija PS International North Carolina navodno su predali svoje obvezujuće ponude za kupnju IPK Tvornice ulja Čepin dok je slovački Envien iz Bratislave odustao.

Neslužbene su to informacije do kojih smo došli jučer, uz napomenu da rok za predaju obvezujućih ponuda istječe danas, 31. siječnja 2013.

Prema također službeno nepotvrđenim informacijama, predstavnici potencijalnog američkog investitora prošli su tjedan bili na sastanku u Ministarstvu gospodarstva gdje su iskazali ozbiljan interes za kupnju čepinske uljare. Budući da su sada u igri dva vrlo jaka igrača - osječko Žito i američka kompanija, navodno da Ministarstvo gospodarstva planira angažirati neovisnu procjeniteljsku kuću koja će predložiti Vladi koju ponudu da prihvati.

Podsjetimo, prema zadnjoj Vladinoj odluci vezanoj uz čepinsku uljaru, 1.282.882 poslovna udjela te tvrtke nominalne vrijednosti 256.576.400 kuna, što čini 81,48 posto temeljnog kapitala tog društva, predviđena je prodaja neposrednom pogodbom investitoru na temelju zaprimljenih ponuda koje pristignu u Ministarstvo gospodarstva.

Ivica Vrkić, direktor IPK Tvornice ulja Čepin, kaže da su i do njih u tvrtki došle takove neslužbene informacije te da ako je to točno da su zadovoljni jer su interes iskazale dvije jake tvrtke.

- Vjerujemo da će se ova privatizacijska priča riješiti vrlo brzo i da će IPK Tvornica ulja Čepin s novim kapitalom riješiti svoje probleme i stati napokon na svoje noge, kaže Vrkić.

IPK Tvornica ulja Čepin, podsjetimo, u teškom stanju nalazi se već nekoliko godina i za to je vrijeme već prošla nekoliko neuspješnih privatizacijskih pokušaja. U teškoće je zapala, kako je često njezina tadašnja uprava isticala, zbog nelikvidnosti te nije bila u mogućnosti financirati otkup sirovine. U 2011. godini preradbeni su kapaciteti bili iskorišteni samo 40 posto, a poslovanje se svelo samo na uslužnu djelatnost. IPK Tvornica ulja Čepin i dalje svoje poslovanje bazira pretežito na uslužnoj djelatnosi a zahvaljujući američkom investitoru na tržište je nakon pauze od dvije i pol godine, krajem prošle godine “izbacila” svoj prepoznatljivi vlastiti brand Čepinsko ulje.

Zdenka RUPČIĆ
PROIZVODNJA I PRODAJA ULJA ODVIJA SE BEZ VEĆIH PROBLEMA

Helena Žeravica, sindikalna povjerenica Sindikata PPDIV-a i član Nadzornog odbora u IPK Tvornici ulja Čepin, kazala je kako je za radnike najvažnije da ima zainteresiranih kupaca.

- Zadovoljni smo jer radimo, proizvodnja ide, naše je ulje traženo i prodaja ide dobro. Očekujemo da se privatizacija riješi što prije, kazala je Žeravica te je dodala kako očekuju i da će 60-ak radnika koji su iskazali interes otići iz tvrtke uz pripadajuće otpremnine.

PIPUNIĆ: KUPCA TREBA ODABRATI U ROKU OD 7 DANA ZBOG SJETVE

Nakon što smo obavili dubinsko snimanje danas ćemo predati obvezujuću ponudu za kupnju IPK Tvornice ulja Čepin s poslovnim planom. Očekujemo da će se kupac čepinske uljare odabrati u roku od najviše sedam dana kako bi se mogao započeti proces ugovaranja sjetve suncokreta, izjavio je jučer Marko Pipunić, vlasnik Žita.

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

SVE JE VIŠE INVESTICIJA U VINARIJE I OPREMU

Hrvatska vina u izvozu postižu 2,5 puta više cijene

HRVOJE STOJIĆ, ANALITIČAR HUP-A

Lijekovi će morati blago poskupjeti

Najčitanije iz rubrike