Ekonomija
PROJEKT DUNAV SOJA U ZAVRŠNOJ FAZI

50 farmera proizvodit će GMO free soju za tržište EU
Objavljeno 1. ožujka, 2013.

OSIJEK - Predstavnici austrijskog udruženja Dunav soja jučer su u prostorima Županijske komore Osijek pred mnoštvom zainteresiranih predstavili projekt koji za cilj ima povećanje površina pod GMO free sojom i proizvodnjom sojine sačme.

U projekt koji ima isti naziv kao i udruženje Dunav soja, uključene su zemlje povezane Dunavom, a na tim bi se prostorima proizvodila isključivo soja sigurnog podrijetla koja nije genetski modificirana.

Kako je podsjetila Vesna Gantner, pomoćnica ministra poljoprivrede, Deklaracija o provedbi tog projekta potpisana je za Zelenog tjedna nedavno u Berlinu, gdje ju je ministar Tihomir Jakovina s predstavnicima još sedam zemalja potpisao.

Planirane površine pod GMO free sojom su 1,8 milijuna hektara i proizvodnja od oko 5 milijuna tona sojinog zrna i to bi bio, kako je između ostalog istaknuto, odgovor zemalja članica EU na prekomjerni uvoz GMO free sojine sačme iz Južne Amerike, odnosno Brazila koji ju jedini proizvodi i diktira cijenu.

Kako je istaknula Ursula Bittner, menadžerica udruženja Dunav soja, udruženje je osnovano s ciljem da se poveća proizvodnja GMO free soje kako zemlje EU više ne bi bile ovisne o uvozu GMO free soje iz Južne Amerike.

- EU je inače najveći uvoznik GMO free soje, kojoj cijena stalno raste. Iz Brazila godišnje uvozimo sedam milijuna tona soje, odnosno 23 milijuna tona sojine sačme - kazala je Bittner, te dodala kako je projekt u završnoj fazi i već bi mogao krenuti ovog travnja.

Predloženo je i da se organizira pilot-projekt na odabranim lokalitetima u Hrvatskoj za približno 50 poljoprivrednika na oko 200 do 1.000 hektara.

Partneri u ovom projektu bit će osim proizvođača i prerađivači soje, u ovom slučaju je zainteresirana IPK Tvornica ulja Čepin, znanstvene institucije - Poljoprivredni institut Osijek, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora. Z.Rupčić

PROJEKT JE BAZIRAN NA ZNANSTVENOJ OSNOVI

Dr. sc. Aleksandra Sudarić, s Poljoprivrednog instituta, koji je uključen u ovaj projekt, istaknula je kako je već poznato da ta znanstvena institucija ima najjači oplemenjavački program soje, što između ostalog dokazuje i podatak da se 70 posto površina pod sojom u Hrvatskoj sije osječkim sortama.

Možda ste propustili...

ZABRINUTOST ZA POTRAŽNJU

Cijene nafte ispod 84 američka dolara

SVE JE VIŠE INVESTICIJA U VINARIJE I OPREMU

Hrvatska vina u izvozu postižu 2,5 puta više cijene

Najčitanije iz rubrike