Ekonomija
PILOT-PROJEKTI S GMO FREE SOJOM

Na prijedlog Austrije i Slavonija i Baranja će proizvoditi soju za EU
Objavljeno 21. siječnja, 2013.

Vezani članci

DR. SC. ZVONIMIR ZDUNIĆ, RAVNATELJ POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK

Izlaz iz krize nije u otpuštanju, nego u traženjima novih tržišta

U potpunosti podržavamo potpisivanje Deklaracije "Dunav soja" kojom se, između ostaloga, podržava proizvodnja GMO free soje za potrebe industrije stočne hrane - izjavio je doc.dr.sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, nakon što je u petak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Berlinu potpisao deklaraciju „Dunav soja“, koju je predložila Austrija.

Potpisnice deklaracije su zemlje Dunavske regije, među kojima su Njemačka, Austrija, Bavarska, Mađarska, Slovenija, BiH i Srbija. Cilj Deklaracije je, zbog povećane potražnje, povećati proizvodnju GMO free soje u Europi, a želja je da se razina proizvodnje soje poveća sa sadašnjih 3% obradivih površina u EU.

Kroz projekt se planira zasijati ukupno 1,8 milijuna hektara u svim zemljama Dunavske regije, čime bi se smanjila ovisnost europskih proizvođača stočne hrane o uvozu. U Hrvatskoj bi se proveo pilot-projekt na odabranim lokalitetima za zainteresirane poljoprivrednike koji bi sklopili ugovore s Udruženjem Dunav soja i time bi osigurali fiksnu cijenu za prodaju proizvedene soje. Trenutni članovi udruženja su austrijske i švicarske tvrtke i uljare, a očekuju se uključivanje i drugih zemalja uz Dunav.

„Potpisivanje Deklaracije označava doprinos Hrvatske poboljšanju proizvodnje soje na europskoj razini, ali i prepoznavanje vlastitih resursa te njihovo korištenje u europskom kontekstu, što može imati pozitivan odjek i na znanstvenoj i na komercijalnoj razini“, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na potpisivanju deklaracije. „Projekt i potpisivanje deklaracije podržao je HGK, a Poljoprivredni institut iz Osijeka i BC institut također su vrlo zainteresirani pristupiti udruženju”.

“Tvornica ulja Čepin predložila je sudjelovanje u preradi 150.000 tona soje, za što imaju trenutnu mogućnost prerade, dok je koncern Agrokor zainteresiran proizvoditi GMO free soju i posebno je kao takvu označiti trgovačkim znakom“, istaknuo je Jakovina.

Dr. Zdunić napominje kako Poljoprivredni institut Osijek razvija cjelokupan sortiment svih ratarskih kultura isključivo bez genetskih manipulacija, dakle klasičnim metodama primijenjene genetike, što predstavlja posebnu vrijednost u svjetskim okvirima.

- Odavno smo po tome prepoznati kao znanstveni resurs i izvan granica naše zemlje, a samo u Republici Hrvatskoj više od 70% površina zasijano ovom kulturom pripada isključivo sortimentu soje osječkog instituta. Osim nastavka kvalitetnog znanstvenog rada, ovo potpisivanje nam također otvara nove mogućnosti komercijalne suradnje sa poslovnim partnerima svih zemalja potpisnica Deklaracije - kaže dr. Zdunić.

Zdenka RUPČIĆ
ZAJAMČENA CIJENA I SIGURAN OTKUP

- Ova deklaracija predstavlja doprinos sigurnosti hrane za potrošače, zajamčenu cijene i siguran otkup za proizvođače, ali isto tako za nas u Institutu i kao svojevrsno priznanje GMO free strategiji razvoja novih sorti soje Poljoprivrednog instituta Osijek - izjavio je dr. Zdunić.

1,8

milijuna hektara u planu je zasijati sojom u svim zemljama dunavske regije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike