Ekonomija
KAMPANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Od ove godine poticaji i za razminirano zemljište
Objavljeno 26. veljače, 2013.

OSIJEK - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je informativnu kampanju za poljoprivrednike u svim hrvatskim županijama o načinu ostvarenja potpora za izravna plaćanja i određene mjere ruralnog razvoja za 2013. godinu te dobivanju nepovratnih sredstava potpore iz IPARD programa.

Prva je prezentacija održana jučer u Osijeku u prostorima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek te u Vinkovcima. Kako je između ostalog istaknuto, od ove godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a njenim mjerama i potporama se regulira proizvodnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Što se tiče ostvarenja prava na poljoprivredne potpore, kako se čulo, nema bitnih izmjena. Da bi ostvarili potpore, poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja. Uz te uvjete, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju podnijeti jedinstveni zahtjev za potporu putem elektroničke aplikacije AGRONET. Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2013. godine. Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im, uz djelatnike regionalnih ureda Agencije za plaćanja, mogu pružiti i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije. Novost je, kako su navele predstavnice Agencije za plaćanje, da od ove godine pravo na poljoprivredne potpore imaju i oni poljoprivrednici čije su poljoprivredne površine razminirane, a također kao novost od ove godine uvode se i dopunske premije za ovce i koze te potpore za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta kultivara poljoprivrednog bilja. Z.Rupčić

Jedinstveni zahtjev za potpore putem elektroničke aplikacije AGRONET podnose se od 1. ožujka do 15. svibnja

Možda ste propustili...

PROŠIRILI IZVOZNU "CRNU LISTU"

Otežali su pristup tehnologiji SAD-a

JAPAN SUOČEN SA SMANJENJEM BROJA STANOVNIKA

Povećat će dob za umirovljenje za pet godina

TEMPO OPORAVKA OVISI O GOSPODARSKIM KRETANJIMA

Oporavak kongresne industrije tek nagodinu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJETSKE BURZE PORASLE

Ulagači optimistični u vezi s oporavkom gospodarstva

2

JAPAN SUOČEN SA SMANJENJEM BROJA STANOVNIKA

Povećat će dob za umirovljenje za pet godina

3

TEMPO OPORAVKA OVISI O GOSPODARSKIM KRETANJIMA

Oporavak kongresne industrije tek nagodinu