Ekonomija
KAMPANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Od ove godine poticaji i za razminirano zemljište
Objavljeno 26. veljače, 2013.

OSIJEK - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je informativnu kampanju za poljoprivrednike u svim hrvatskim županijama o načinu ostvarenja potpora za izravna plaćanja i određene mjere ruralnog razvoja za 2013. godinu te dobivanju nepovratnih sredstava potpore iz IPARD programa.

Prva je prezentacija održana jučer u Osijeku u prostorima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek te u Vinkovcima. Kako je između ostalog istaknuto, od ove godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a njenim mjerama i potporama se regulira proizvodnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Što se tiče ostvarenja prava na poljoprivredne potpore, kako se čulo, nema bitnih izmjena. Da bi ostvarili potpore, poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja. Uz te uvjete, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju podnijeti jedinstveni zahtjev za potporu putem elektroničke aplikacije AGRONET. Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2013. godine. Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im, uz djelatnike regionalnih ureda Agencije za plaćanja, mogu pružiti i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije. Novost je, kako su navele predstavnice Agencije za plaćanje, da od ove godine pravo na poljoprivredne potpore imaju i oni poljoprivrednici čije su poljoprivredne površine razminirane, a također kao novost od ove godine uvode se i dopunske premije za ovce i koze te potpore za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta kultivara poljoprivrednog bilja. Z.Rupčić

Jedinstveni zahtjev za potpore putem elektroničke aplikacije AGRONET podnose se od 1. ožujka do 15. svibnja

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike