Novosti
AGROKOR NAJVIŠE PONUDIO

Kupnja slovenskog Mercatora
povećat će proizvodnju u Belju
Objavljeno 25. veljače, 2013.
Povećanje produkcije proizvodnje tražit će i novo podizanje tehnološke razine proizvodnje

OSIJEK - U petak nakon zaključenja ponude iz Mercatora izvješćuju kako su stigle "četiri solidne ponude", no nisu htjeli komentirati iznose, kao ni granicu do koje su spremni hvatati cijenu dionice. Cijena Mercatora na Ljubljanskoj burzi krajem tjedna bila je 119 eura po dionici, 46 posto niža od 221 eura po dionici koliko je prije godinu dana ponudio Agrokor. Sada je Agrokorova ponuda 125 eura po dionici i čini se kako je i ovaj put to najizdašnija ponuda. No i u Agrokoru, prenose domaći mediji, bili su suzdržani i nisu željeli komentirati proces kojemu još ni prva stepenica nije dovršena. Saznaje se kako se, uspije li im transakcija, ovaj put pripremaju i za preuzimanje stopostotnog vlasništva Mercatora. U prvoj bi etapi kupili 53 posto, koliko je sada ponuđeno na prodaju, a nakon toga, uz dokapitalizaciju i konsolidaciju, išlo bi se u drugu transakciju. No zanemarimo za trenutak nacionalne interese i zapitajmo se bi li što lokalnom slavonsko-baranjskom gospodarstvu donijela Agrokorova akvizicija.

- Jasno je da je Agrokoru postojeće tržište Hrvatske, Srbije, te Bosne i Hercegovine postalo preusko, te spajajući se s Mercatorom preko Slovenije želi postići ulazak na tržište Europe. Upravo u tom smjeru i naše Belje postaje potencijal koji će doživjeti ekspanziju u dijelu mogućnosti svoje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. To znači da će se ondje naprosto nužno dogoditi povećanje produkcije proizvodnje, koje će kao takvo tražiti i novo podizanje tehnološke razine proizvodnje, a to znači i nove investicije - mišljenja je ekonomski analitičar Nedeljko Bosanac. No, smatra, to istovremeno ne bi značilo, bar u prvih pet godina, i mogućnost pojačanog zapošljavanje. Razlog tome Bosanac vidi u postojećem kreditnom opterećenja Agrokora, a što su slovenski mediji podgrijavali kao jedan od razloga prvobitnog odustajanja od prodaje Mercatora Agrokoru. Ovaj put ton je blaži i skloniji su Agrokoru, jer jedini je od zainteresiranih koji dolazi "iz branše".

- No Sloveniji bi bilo bolje da su odmah po prvoj rundi prihvatili Agrokorovu ponudu, jer bi tako dobili jednu snažnu tvrtku, i možda kriza koja ih je pogodila ne bi imala takvog odjeka - kaže naš sugovornik. Bosanac također ne želi dovoditi u svezu unutarnje odnose Agrokora i hrvatske Vlade, ali je uvjeren kako bi Todorićeva tvrtka ovim činom mogla biti korektivni činitelj domaće ekonomske politike. Jer malo je tvrtki u Hrvatskoj koje se u trenucima očekivanog ulaska mogu snažno nametnuti Europskoj uniji, kaže Bosanac. Ako sve bude u redu, očekuje se da će završetak pregovora i prodaja biti realizirani na jesen.

Dario KUŠTRO

Mercator Grupa jedan je od najvećih i najuspješnijih trgovačkih lanaca u jugoistočnoj Europi, posluje na sedam tržišta u regiji

I OSJEČANI KUPUJU SLOVENCE?

U tijeku je prodaja i slovenskog Peka, poznatog proizvođača obuće. Jedna od dvije tvrtke koja je do sada dala ponudu za kupnju stopostotnog udjela Peka je i osječki Osimpex! Peko se sredinom prošle godine našao u velikim problemima zbog značajnog pada prodaje obuće, pa je slovenska vlada stoga odlučila da tvrtka hitno treba privatnog investitora koji će za njezinu dokapitalizaciju osigurati najmanje dva milijuna eura.

Možda ste propustili...