Novosti
POGREŠNO ČITANJE ZAKONA:

Referendumski ustanak morat će skupiti čak 450 tisuća potpisa
Objavljeno 17. veljače, 2013.

ZAGREB - Građanska inicijativa Referendumski ustanak dosad je prikupila oko 40.000 potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja - za održavanje referenduma o ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, poništenju prethodne privatizacije, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama i zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske. Potpisi se prikupljaju u 47 gradova do 27. veljače na više od stotinu lokacija.

Ipak, izvjesno je da Građanska inicijativa Referendumski ustanak neće u propisanom roku uspjeti prikupiti potreban broj potpisa. Posljednjih se dana u kontekstu Referendumskog ustanka spominjalo kako je potrebno prikupiti 370.000 potpisa jer je to navodno ukupni broj registriranih birača u Hrvatskoj. Do zabune je vjerojatno došlo zbog pogrešnog čitanja Zakona o registru birača usvojenog krajem prošle godine koji je uz otprije postojeći popis birača uveo i registar birača. U registru birača zavedeni su svi koji imaju pravo glasa, a u popisu birača svi koji imaju i valjanu osobnu iskaznicu na temelju koje se ostvaruje biračko pravo. Ministar uprave Arsen Bauk je pri raspravu u Saboru o tom zakonu kazao da je broj od 3.700.000 do 3.800.000 birača mnogo realniji od sadašnjih oko 4,1 milijun koliko ih je u Hrvatskoj.

Međutim, Zakon o referendumu propisuje da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Podatak o ukupnom broju birača sadržava Registar birača, a osim birača u Hrvatskoj, on sadrži i podatke o biračima registriranima izvan Hrvatske. T.Ponoš

imamo 4,5 milijuna birača

Ukupno je birača, prema podatcima s prošlogodišnjeg referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, nešto više od 4,5 milijuna što znači da Referendumski ustanak mora prikupiti nešto više od 450.000 valjanih potpisa. Sređivanje broja birača i njegovo svođenje na realniju razinu očito je u interesu svih zagovornika referenduma jer na njihov se zahtjev za referendumom primijenjuje broj upisanih u Registar birača, dakle manje realan broj.