Ekonomija
ZBOG DIONIČKIH TRŽIŠTA I SMIRIVANJA KRIZE U EU

Cijena zlata pada već četvrti mjesec uzastopce
Objavljeno 8. veljače, 2013.

ZAGREB - Zlato je, nakon što mu je cijena u listopadu 2012. došla nadomak 1.800 dolara za uncu, u fazi korekcije. Cijena je početkom veljače iznosila oko 1.670 dolara, što predstavlja pad od oko 7 posto u odnosu na spomenutu najvišu cijenu. Nakon što je prošle godine većina analitičara zbog tiskanja novca i novog QE3 (Quantitative easing) bila jako optimistična na zlato, i to temeljeno na mišljenju da je zlato osiguranje od inflacije te zaštita od obezvrjeđenja valute, situacija se krajem prošle godine djelomično promijenila.

Očito, jer cijena zlata pada već četiri mjeseca uzastopce. Razloge za slabljenje cijene zlata možemo potražiti u činjenici da se europska dužnička kriza polako smiruje. S druge strane, iz SAD-a i Kine dolaze sve bolji makroekonomske podaci. Dobri podaci podupiru dionička tržišta, koja su ispravljenu situaciju nagradila i ovu godinu u većini započela s lijepim rastom.

Svjetski indeks MSCI World tako je u ovoj godini porastao u eurima malo preko 5,8 posto. To je razlog da je pao interes za zlatom koje se smatra sigurnom investicijom. Potrebno je naglasiti da većina analitičara ostaje optimistična prema cijeni zlata, iako su najpriznatiji analitičari za zlato ciljane cijene za 2013. godinu nekoliko smanjili.

Među najpreciznijim analitičarima, koji su u prošlosti bili najuspješniji u svojim prognozama cijene zlata (Danske bank, Credit Suisse i Unicredit) svi ostaju za cijenu zlata i dalje optimistični. Ciljana cijena spomenutih analitičara iznosi od 1.700 do 1.740 dolara za uncu. Većina ostalih boljih analitičara i dalje prognozira cijene oko 1997,50 dolara za uncu, koju zlato čak može dostići do kraja prosinca 2013. www.hr.portfolio. hr

1.800

dolara bila je cijena unce zlata u 10. mj 2012.

1.670

dolara iznosila je cijena unce zlata početkom veljače

Možda ste propustili...

NIŽA PRODAJA VLASTITIH PROIZVODA

Dobit MOL Grupe pala za 29 % na godišnjoj razini

ADAPTACIJA NA KLIMATSKE PROMJENE

Prilika za razvoj otpornijih ekosustava

Najčitanije iz rubrike