Novosti
OTKUP ZLATNOG NAKITA

U pola godine izvezeno je dvaput više zlata nego lani
Objavljeno 29. studenog, 2012.
Za gram se lani moglo dobiti 100-200 kuna, a ove godine 300 kuna

Vezani članci

STANICE ZA OTKUP ZLATA NA UDARU RAZBOJNIKA

Zaštita otkupljivačima zlata kao kladionicama i mjenjačnicama

OSIJEK - U Hrvatskoj ne jenjava prodaja i otkup zlatnog nakita, dapače, u porastu je kako kriza buja, a radnici ostaju bez posla, ili im se smanjuju plaće.

Prema podacima koje smo dobili od Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, u razdoblju za prvih šest mjeseci ove godine iz Hrvatske je izvezeno zlata u vrijednosti 108,791.362 američkih dolara, što je čak deset puta više nego u istom razdoblju 2011. godine, kada je izvezeno u vrijednosti 10,024.187 američkih dolara. U cijeloj 2011. godini izvezeno je zlata u vrijednosti 59,862.979 američkih dolara. Izvoz zlata u 2011., kada je tzv. zlatni biznis doživio svoj bum, bio je 6,6 puta veći nego u 2010. godini.

Prošle godine su gotovo preko noći nicale otkupljivačnice zlatnog nakita, a krenuo je tada i masovni otkup preko web portala i Facebooka. Prošle godine izvozom zlata bavilo se 80-ak tvrtki od kojih su neke u svojim poslovnicama diljem Hrvatskoj zaposlile 200 do 300 radnika. Otkupom zlatnog i srebrnog nakita počeli su se baviti i sami zlatari, odnosno mlađa generacija iz poznatih zlatarskih obitelji.

Za sada je cijeli taj biznis u legalnim okvirima, a za ishođenje dozvola za izvoz, odnosno uvoz zlata, podnositelji su dužni uz zahtjev dostaviti i podatke o nazivu i sjedištu trgovačkog društva ili obrta, osobni identifikacijski broj trgovačkog društva, količinu i vrijednost robe koja se izvozi, odnosno uvozi i drugo. Uz zahtjev, izvoznik, odnosno uvoznik robe, dužan je priložiti potvrdu porezne uprave da tvrtka nema dugovanja. Izdana dozvola ne može se prenijeti na drugu pravnu ili fizičku osobu.

Cijena zlata stalno raste, za gram se lani moglo dobiti 100-200 kuna, a ove godine 300 kuna. Otkupna cijena od 300 kuna trenutačno se može naći na web stranicama pojedinih velikih otkupljivača zlatnog i srebrnog nakita. No, unatoč nastojanjima da od otkupljivača dobijemo izjavu vezano za trend otkupa i prodaje zlatnine koji očito još nije doživio svoj vrhunac u Hrvatskoj, nismo uspjeli. Novinarima čak izjave ne smiju dati ni zaposlenice poslovnica koje otkupljuju zlatni i srebrni nakit.

Prema pisanju pojednih portala sav se prikupljeni zlatni nakit prodaje na određena sabrina mjesta, zlato se topi, te se prave zlatne poluge koje se izvoze u zemlje EU. Zarada na samo jednoj polugi zlata navodno se kreće i do 8.400 eura.

Zdenka RUPČIĆ
ZA BURME, NARUKVICE I TANKE LANČIĆE DOBILA 3.000 KUNA

Kao gljive poslije kiše niču i novi uredi za otkup zlata i srebra u Belom Manastiru. Većina njih radi punom parom, budući da smo u svakom vidjeli i po nekoliko mušterija koji su strpljivo čekali na procjenu i prodaju svoga zlata. “Kriza je, pa sam odlučila napraviti 'inventuru' među zlatninom,” priča jedna Belomanastirka, kojoj je dogorjelo do te mjere da se odlučila na prodaju obiteljskog zlata. Tvrdi da je za dvije burme, nekoliko pokidanih narukvica i tankih lančića, dobila 3.000 kuna.(I.G.)

Najcijenjeniji dukati, prodaje se i zubno zlato

Kako neslužbeno saznajemo u jednom od belomanastirskih otkupnih ureda, cijene se kreću od 74 kune po gramu za 333 zlato do 270 kuna po gramu za 999 zlato. Najveći promet je s 14-karatnim zlatom, čija je cijena 130 kuna za gram. Gram srebra je, pak, tri kune. Najviše novca može dobiti vlasnik dukata, primjerice, približno 370 kuna za gram. Osim nakita, otkupljivači otkupljuju zlatne zube, zubno zlato, zlatne satove i ostalo. Zanimljivo je njihovo međusobno nadmetanje u potrazi za mušterijama, pa nije rijetkost da u Beli Manastir dolaze otkupljivači iz drugih mjesta, pa čak i na motoru, “naoružani” preciznom vagom i sredstvom kojim otkrivaju “lažnjake”.

108.791.362

američkih dolara vrijednost je zlata izvezenog iz Hrvatske u prvih šest mjeseci ove godine

10.024.187

američkih dolara vrijednost je zlata izvezeno iz Hrvatske u prvih šest mjeseci 2011. godine