Sport
KATOLIČKA LIGA

Molitva prije svake utakmice, za psovku dvije minute kazne
Objavljeno 29. siječnja, 2013.
Zbog ideje i ekspanzije zaslužujemo drukčiji tretman, smatraju iz lige

OSIJEK – Već desetak godina na razini sadašnje Đakovačko-osječke nadbiskupije mladi katolici redovito igraju utakmice Katoličke malonogometne lige. Sve je počelo u Osijeku, postupno se to natjecanje širilo, pa će se ove godine igrati u sedam regija: Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Đakovo, Donji Miholjac, Županja i Baranja, a u pripremi je i osma, ona vukovarska s pet sastava.

Tretman

- Okupljamo oko osam stotina igrača u 65 momčadi, koji po sezoni imaju više od pet stotina utakmica - priča nam Tvrtko Galić, jedan od utemeljitelja tog sada već pravog sportskog pokreta mladih katolika naše nadbiskupije.

– Ponosni smo na njih, jer za razliku od brojnih drugih natjecanja, naši igrači plaćaju da bi igrali, a na kraju nemaju baš nikakve nagrade. Mislimo da, općenito, zbog ideje, posebnih pravila i sustavne ekspanzije, zaslužujemo poseban tretman.

Tu će Galić, kao predsjednik Upravnog odbora Katoličke malonogometne lige Đakovačko-osječke nadbiskupije, malo zastati, a potom ipak otvoriti srce:

- Znate, smeta nam izostanak bilo kakve potpore lokalne samouprave (sedam posto u proračunu, nap. a.) zbog čega smo prisiljeni okrenuti se sami sebi, pravom samofinanciranju. S druge strane, u Ligi sudjeluju i afirmirani, prvoligaški igrači malog nogometa Ćavar, Dakić, Horvat, Bužanec, Mladina… a isto je i u drugim regijama.

Unatoč svemu, a možda baš i zbog skromnosti i samozatajnosti organizatora i igrača, Katolička malonogometna liga kao da nikog ne zanima:

- Strašno mi je žao kad vidim da smo, vjerujem, najbrojnija članica osječke sportske obitelji, da imamo uspješnu web stranicu, ogranke izvan županije, da imamo svoje online baze podataka i aplikacije kojih se ne bi postidio ni HNS, da funkcioniramo kao pravi mali savez, a tretirani smo kao da i ne postojimo - priča Tvrtko Galić.

Ekspanzija

Projekt katoličkih malonogometnih liga, u međuvremenu, zaživio je praktično u cijeloj regiji pa se danas katolici organizirano natječu u 13 malonogometnih liga u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori (uskoro će i u Srbiji!) s više od 250 sastava i oko 3.500 “haklera”. Prije utakmice svi se igrači pomole, svaka psovka kažnjava se s dvije minute isključenja, njeguje se vrhunski fair play, a sva natjecanja vodi petnaestak klasičnih volontera. Primjenjuju se futsal pravila,

- Držimo da je to najveći međunarodni projekt rekreacijskog malonogometnog natjecanja uopće - kaže Galić.

Uz ta natjecanja održavaju se često i tematska predavanja, duhovna obnova i razni humanitarni projekti, a vrhunac svega je podatak da sve vode, planiraju, organiziraju i realiziraju istinski volonteri što ćete danas rijetko sresti u sličnim natjecanjima. Zbog svega, nije teško zaključiti da u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ponajprije, gdje je taj pokret katoličke mladeži osmišljen i kao nesvakidašnje pozitivna klica pao na plodno tlo, zaslužuje bolji tretman nego što je imao i, nažalost, još i danas ima!

Dragutin KERŽE

13

malonogometnih liga mladeži igra se u tri države

250

momčadi sudjeluje u ligama

3.500

mladića sudjeluje u natjecanju

Posljednje dvije sezone prvak Đakovačko-osječke nadbiskupije je Zagrebački blok

Najčitanije iz rubrike