Sport
BOJE SE OSIPANJA

Mršić mora pokazati malo više hrabrosti
Objavljeno 23. siječnja, 2013.
Nismo kupovali kao drugi, ali imamo kvalitetu kako bismo izbjegli stresove, kazao je Miroslav Žitnjak

Turska je odlično rješenje za nogometaše Osijeka. Ne samo zbog vrhunskih uvjeta za trening nego i zbog činjenice da prvi put tamo nema “mrskih neprijatelja” iz novinarskih redova, pa bijelo-plavi imaju savršeni mir, a šira je publika pošteđena stalnih “kukavica” trenera Stanka Mršića.

Taj iskusni stručnjak “zasukao” je rukave i krenuo u stvaranje igre koja će bijelo-plavima dovoljno rano omogućiti miran život u HNL-u. Iako se to u ovom trenutku možda ne čini tako, Osijeku ipak gori pod petama, a vremena za “zagrijavanje na radnu temperaturu” neće biti kada krene proljetni dio sezone. Mršića i momčad odmah čekaju najveći izazovi. Dinamo na premijeri, pa slavonski derbi u Vinkovcima. Taj drugi susret, prema mišljenju mnogih, mogao bi biti i ključan u osiguravanju mirnog proljeća.

Čelnici NK Osijek na vrijeme su shvatili da se ne treba igrati “s vatrom” pa su odlučili treneru na raspolaganje staviti sve što vrijedi u igračkom kadru, i one igrače koji nisu produžili ugovor i na ljeto će moći bez zapreka napustiti Gradski vrt. To je i jedina razumna odluka bez obzira na to koliko ju je bilo teško donijeti. Uostalom, te je ljude NK Osijek obvezan plaćati do isteka ugovora, pa zbog čega bi se odrekao njihovih usluga. Sa svima njima Osijek ima sasvim dobru momčad..

- Znam da postoji stalni strah da će nam se momčad osuti zbog transfera, ali to se neće dogoditi. Očekujem da će nas napustiti najviše jedan ili dva igrača. Čak što više to nam je i plan jer samo na taj način možemo prikupiti sredstva potrebna za normalnije funkcioniranje, kaže Miroslav Žitnjak, sportski direktor NK Osijek.

Trener Stanko Mršić, koliko god mrgudao, na raspolaganju, za ono što se od njega traži (samo izbjegavanje borbe za opstanak, nap.a.) ima dobar igrački kadar. Najvažnije će biti da svi budu zdravi, te da Mršić ima širu mogućnost rotacije nego li je to bio slučaj jesenas.

- Nismo se pojačavali kao neke druge momčadi, ali imamo mi neke druge kvalitete unutar igračkog kadra. Dečki su već dugo zajedno, a tu su i mlade snage. Mislim da je najvažniji korak koji trebamo napraviti da iskažemo malo više hrabrosti u vođenju momčad i u igri na samom terenu. Mislim da imamo optimalne uvjete za pripreme. Odigrat ćemo sedam dobrih utakmica i vjerujem da će Stanko sve to posložiti na pravi način, poručuje Žitnjak.

Možda nekome neće biti jasno što je Žitnjak mislio pod ovim “hrabrosti u vođenju momčadi”. Mislio je na više povjerenja u mlade igrače. Osijek ima sjajnu juniorsku generaciju koja će na ljeto, prema svemu sudeći, odmah morati preuzeti glavne uloge, pa stoga ovo proljeće treba iskoristiti da ih se pripremi za te stvari. Zato će Mršić, u spajanju rezultata i klupske strategije ovog proljeća morati upregnuti sve svoje znanje i iskustvo.

Dalibor KELER
MIOČ JE NA REDU ZA PROMOCIJU

Prošle jeseni, istina na kapaljku, smo već u akciji vidjeli neke od igrača na kojima je budućnost NK Osijek. Predstavili su se Mihael Pongračić, Josip Mišić, Andrej Lukić, Antonio Pavić i Marko Dugandžić, a na proljeće se očekuju nove promocije, bar tako očekuje sportski direktor Miroslav Žitnjak koji ima svog “asa u rukavu”.

- Očekujem da će ovog proljeća prvoligašku promociju doživjeti Benedik Mioč. Riječ je o veznom igraču profila koji nam nedostaje. On je i playmaker, ali igra vrlo obvezno i ne zapostavlja defenzivu. Zato mislim da će dobiti određenu minutažu, kaže Žitnjak.

Bijelo-plavi danas protiv WAC-a
Nogometaši Osijeka danas će odigrati svoj treći pripremni susret u Antalyiji. Suparnik će im biti austrijski prvoligaš WAC St. Andra, čiji je trener Osječanin Nenad Bjelica. Susret počinje u 16 sati prema našem vremenu.(D.Kl.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike