Novosti
KREĆE SE U RUŠENJE 17.000 BESPRAVNIH OBJEKATA

Najsporija je legalizacija poljoprivrednih objekata
Objavljeno 16. siječnja, 2013.

Vezani članci

ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA NAJBOLJE SE JAVITI OVLAŠTENIM UREDIMA

U Osijeku najveći interes za ozakonjenje dogradnji

ZAGREB – Do isteka prvog roka za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, odnosno zaključno s posljednjim danom prošle godine, zaprimljeno je 74.587 zahtjeva za legalizaciju zgrada. Kako je jučer kazala ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, taj je broj iznenadio i čelne ljude u Ministarstvu, posebice ako se zna da je u posljednjih pet mjeseci podneseno oko 60.000 zahtjeva, a prava „navala“ bila je krajem godine, jer je u posljednjih 45 dana stiglo čak 37.456 zahtjeva za legalizaciju. No i to je manje od polovine broja svih objekata koji su građeni bez dozvole nakon 30. lipnja 2011. i za koje je izdano rješenje o uklanjanju.

Najsporija je legalizacija poljoprivrednih objekata, zato je ministrica pozvala sve koji trebaju legalizirati poljoprivredne objekte do 400 kvadrata da se obrate i ovlaštenim građevinskim tvrtkama, koje im to mogu odraditi.

Inače, 17 tisuća objekata za koje nije stigao zahtjev za legalizaciju bit će srušeno. No, kako je kazala ministrica, prethodno će se svaki od tih predmeta dodatno provjeriti kako bi se nedvosmisleno utvrdilo da za njih ipak nije podnesen zahtjev za legalizaciju. Rušenje počinje već prvog tjedna u veljači, kada će se nastaviti i rušenje objekata sagrađenih nakon 30. lipnja 2011. koji ne mogu biti legalizirani. Samo rušenje odvijat će se u tri faze: prvo će se rušiti zgrade u kojima nitko ne živi, zatim one u kojima se povremeno živi, a posljednje na red dolaze zgrade u kojima se stalno živi. Potonja kategorija bit će najosjetljivija, jer su u njoj i socijalno ugrožene skupine, pa će se u taj proces morati uključiti i druga ministarstva, poput Ministarstva socijalne politike i mladih, koje već sada ima rezerve glede samog čina rušenja. Podsjetimo, rok do 31. prosinca vrijedio je za građevine za koje postoji rješenje inspekcije o rušenju, a za ostale je rok do 30. lipnja ove godine i on se neće produžavati, poručila je Mrak Taritaš. D. BOROŠ

Pet slavonskih županija

U Osječko-baranskoj županiji zaprimljeno je do sada 1.127 zahtjeva za legalizaciju, a u gradu Osijeku 546. Od tog broja u županiji su izdana 134 rješenja, odbijen nije ni jedan zahtjev, odbačeno ih je 38, a 955 predmeta je u obradi. U gradu su izdana 34 rješenja, pet je predmeta dobilo odbijenicu, za 23 je obustavljen postupak, a radi se na 484 predmeta. Od ostalih slavonskih županija najviše je zahtjeva zaprimljeno u Brodsko-posavskoj županiji (763), slijede Vukovarsko-srijemska županija (646), Virovitičko-podravska županija (631) te Požeško-slavonska s 474 zahtjeva. U svima se broj izdanih rješenja kreće između 10 i 20 posto.

575

objekata bit će srušeno u Osječkoj županiji

391

u Vukovarsko-srijemskoj

602

u Brodsko-posavskoj

129

u Požeško-slavonskoj

356

u Virovitičko-podravskoj