Osijek
VLADISLAVCI POMAŽU PRI LEGALIZACIJI

Komunalni doprinos za šupu ili garažu - samo jednu kunu
Objavljeno 20. prosinca, 2012.
Legalizaciju objekata već je zatražilo 40-ak stanovnika Vladislavaca

Odlukom načelnika Nedjeljka Radića i Vijeća općine Vladislavci iznos komunalnog doprinosa za pomoćne objekte smanjen je s 12 kuna na simboličnu jednu kunu za prvu zonu, odnosno sa šest kuna na 50 lipa za drugu zonu po kubičnom metru prostora.

Odluka se odnosi samo na pomoćne objekte kao što su šupe, pušnice, garaže, drvarnice i slično, a komunalni doprinos za stambene objekte i dalje će se plaćati po staroj tarifi. U Općini su napravili simulacije i izračune te organizirali tribinu i razgovarali s mještanima kako najbolje odraditi legalizaciju objekata.

- Na ovakav korak odlučili smo se zato što je u tijeku legalizacija bespravno sagrađenih objekata, a želimo na ovaj način izići u susret mještanima i olakšati im taj postupak koliko možemo. Na selu ljudi imaju mnogo takvih pomoćnih objekata, a teško se živi i mnogi jedva krpaju kraj s krajem. Primjerice, izlazak geodeta na teren stoji 3.800 + PDV, a samo nešto manje treba izdvojiti za projektanta. Svemu tomu treba dodati i troškove za vodni doprinos i već smo došli do iznosa koji si ne mogu svi priuštiti, objašnjava Radić.

Odluka o snižavanju komunalnog doprinosa već je stupila na snagu, a po novim povlaštenim cijenama legalizaciju svojih objekata već je zatražilo 40-ak stanovnika Vladislavaca, Dopsina i Hrastina. Stambeni objekti većinom imaju urednu dokumentaciju, a oni koji trebaju legalizirati kuće morat će platiti punu cijenu komunalnog doprinosa, kažu u Općini Vladislavci.

Inače, u Općini se trenutno ozbiljno radi na tome da svako domaćinstvo dobije priključak na pitku vodu, a radi se o završnoj fazi višegodišnje borbe koja se na proljeće privodi kraju. Naime, stanovnici Vladislavaca već su spojeni na sustav vodoopskrbe, sekundarna mreža u Hrastinu već bi bila gotova da zima nije prekinula radove, a pitka voda pred svaku kuću u Dopsinu dolazi na proljeće, najavljuju u Općini.

Ivan SEKOL
Plinofikacija gotova, preostaje kanalizacija

Osim pitke vode, mještanima općine Vladislavci stigao je i plin i to u sva tri naselja pa zainteresiranima preostaje tek zatražiti priključak. Velik projekt za budućnost, najavljuje načelnik Nedjeljko Radić, je kanalizacijska mreža, a samo za osnovnu dokumentaciju potrebno je približno 650.000 kuna, dok je procijenjena vrijednost cijelog projekta približno 40 milijuna kuna.

Nedjeljko Radić

načelnik općine Vladislavci

Na ovakav korak odlučili smo se jer je u tijeku legalizacija bespravno sagrađenih objekata

Možda ste propustili...