Sport
IVO SMOJE NE DVOJI OKO OSTANKA U NK OSIJEKU

Ne znam što se uopće može dogoditi pa da ne produžim ugovor
Objavljeno 18. prosinca, 2012.
Više me zanima kako će se razvijati stvari s ostalima - kaže Smoje

Vezani članci

KAKO SU IGRALI BIJELO PLAVI

Vargić oslonac, Smoje "otac" momčadi

"BIJELO-PLAVI" POSRNULI U VAŽNOJ UTAKMICI

Smoje: Sramota za sve nas, na čelu sa mnom

IVO SMOJE

Kad mi Kohorta pjeva, za mene je to kraj svijeta

Ivu Smoju su mnogi suparnički treneri ove jeseni smatrali čovjekom koji bi donio ključnu prevagu NK-u Osijek u onim utakmicama koje su bile “reš“.

Kapetan je “otac i majka“ mladoj momčadi Osijeka. On je taj koji je znao dodatno potegnuti kada bi dečki malo ustuknuli. Razletio bi se po terenu i time natjerao suigrače na dodatni angažman. Istina, taj njegov “let iznad niskih kuća“ taktički može biti “čisti harakiri”, ali katkad jednostavno drugog rješenja nema. U osječkom prvoligašu svjesni su Smojinog značenja za momčad, pa ni jednog trenutka nisu dvojili treba li mu ponuditi novi ugovor. Aktualni mu vrijedi do ljeta 2013. godine. Ivo više nije mladić, 34 su na leđima, ali kada je zdrav i posve spreman za igru, i dalje je pravi bedem pred Osijekovim vratima. Prva runda pregovora oko produžetka vjernosti je obavljena, a kapetan odmah otklanja sve špekulacije:

- Stvarno ne znam što bi se trebalo dogoditi da ne produžim ugovor s NK-om Osijek. Trajao bi godinu i pol, a ja sam odlučio. Ili ću produžiti, ili zaključujem karijeru. Treće opcije nema, a ova prva je mnogo vjerojatnija. Međutim, mene puno više zanima što će se dogoditi s ostalim igračima kojima istječu ugovori. Zanima me kako ćemo izgledati na proljeće - kaže Smoje.

Prema dostupnim informacija, ostatak igračkog korpusa kojem istječu ugovori nije ni približno tako odlučan da ostane u Gradskom vrtu.

- Toga se i najviše bojim. Nije moje da vodim klupsku politiku, ali mislim da nama ove zime trebaju neka pojačanja, a ne da nam odu najbolji igrači. Na proljeće nas čeka žestoka bitka za opstanak i bilo bi dobro da neke pozicije u momčadi učinimo snažnijima - kaže Smoje.

U financijskoj situaciji u kojoj se klub nalazi to baš i nije realno očekivati. Prinove još možda i da, ali prava pojačanja...

- Ma neka bude i prinova, samo da se pokaže da je klub još živ. To će razveseliti i naše navijače - smatra kapetan.

I on misli da su prioriteti jedan agilni vezni igrač te lijevi bočni. Na istom je tragu kao i trener Stanko Mršić.

Ovih dana Smoje se ne bavi samo budućnošću NK Osijek nego i cjelokupnog igračkog korpusa u HNL-u. Sudjelovao je na sastanku prvoligaških kapetana sa sindikalcima Darijem Šimićem i Marijem Jurićem.

- To je odlična inicijativa. Moramo se ujediniti i boriti za svoja prava. Svjesni smo kakva je situacija u zemlji, ali treba se čuti i naš glas. Vjerujem u to što Šimić radi i očekujem da će se naš status opet iz “dužnika“ vratiti na onaj “nogometaša“. Ovakva je situacija jednostavno neizdrživa. Drago mi je što su s nama koji imamo problema bili solidarni igrači iz onih klubova gdje je situacija stabilna. Moramo biti jedinstveni ako želimo da nas se doživljava ozbiljno - kaže Smoje.

Spominje se i mogućnost generalnog štrajka nogometaša ako se odnosi ne promijene.

- Nisam za takav radikalizam jer on neće ništa riješiti. Osim toga, sumnjam da je to moguće provesti kod nas. Ne možeš u svlačionici uvijek naći konsenzus za takve stvari, a ne u svih 12 klubova. Više sam za gandijevsku borbu. Trebamo upozoravati državu i javnost na probleme s kojima se suočavamo - zaključuje Smoje.

Dalibor KELER
KLJUČNI PROBLEM NOGOMETAŠA
Promijeniti status obrtnika

Najveći problem nogometašima u HNL-u je status obrtnika. Po njemu su oni sami zaduženi za plaćanje poreza i doprinosa, a znate kakvom dinamikom im se isplaćuju plaće. Naime, država je u naplati svojih potraživanja vrlo ažurna i kruta. Igrači da bi dobili svoju plaću svaki mjesec su dužni klubu ispostaviti fakturu na koju im država uredno naplati PDV, a oni tu plaću dobiju tko zna kad, ako ju opće i dobiju. I tu se počinje gomilati dug. Dakle, država nema mehanizam kako da natjera klubove da redovito podmiruju svoje obveze, ali zato bezdušno nogometašima, bili oni plaćeni ili ne, zaračunava davanja.

- Taj status obrtnika za nas je najveći problem i u njegovoj promjeni vidimo izlaz. Nitko od nas ne želi izbjeći porezna davanja koja imaju svi zaposleni građani ove države, ali problem je što u nekim klubovima plaće kasne i po deset mjeseci, a država svoje tražbine naplaćuje bez pardona. To nas je, ne našom krivnjom, pretvorilo u dužnike, a to ne želimo biti - kaže Smoje.

Možda ste propustili...

PRIJAM U BANSKIM DVORIMA ZA KARATISTE I PARAKARATISTE

Plenković: Hrvatski sportaši zaslužuju potporu

ZA VRIJEME EURA U NJEMAČKOJ

Suci će moći objasniti odluke

Najčitanije iz rubrike