Novosti
PROMJENE U POLITICI SVJETSKE BANKE PREMA HRVATSKOJ

Zastupnici se posvađali pred šefom Svjetske banke
Objavljeno 13. prosinca, 2012.

ZAGREB - U Saboru se jučer dogodila neugodnost, naime, predstavnici vladajuće koalicije i HDZ-a posvađali su se pred iznenađenim šefom ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoom Hahmom, koji je članovima dvaju parlamentarnih odbora došao objasniti kakve će biti promjene u politici Svjetske banke prema Hrvatskoj kad ona uđe u EU.

Podsjetivši da će Hrvatska ulaskom u EU imati na rapolaganju 1,5 milijardi eura iz europskih fondova, a bit će dobro ako iskoristi 50 posto, Hahm je rekao da će Banka svoju pomoć Hrvatskoj preusmjeriti na strukturne reforme i podršku proračunskoj konsolidaciji, na projekte koje EU fondovi ne financiraju.

Silvanu Hrelji, koji je nastupio u ime HSU-a, zasmetala je Hahmova tvrdnja kako je današnji mirovinski sustav dugoročno neodrživ pa ga je poučio da to "nije samo problem proračuna", nego "pravno i političko pitanje". Uskočio je Domagoj Milošević (HDZ), koji se Hahmu najprije požalio što ne može, jer su u Saboru, službeno govoriti na engleskom jeziku, a potom je optužio Vladu za pad gospodarstva ove godine. To se dogodilo zbog povećanja PDV-a, odnosno poreznog opterećenja, a investicija - dodao je - ne može biti ako nema strukturnih reformi.

Šef Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković (HNS), poručio je da "restrukturiranje javnog sektora mora završiti 2013. godine". Igoru Rađenoviću (SDP), šefu Odbora za gospodarstvo, koji je zajedno s Gjurkovićem vodio sastanak, vjerojatno je bilo neugodno pred Hahmom pa je Hrelji i Miloševiću zamjerio na stranačkim govorima. B.Podgornik

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike