Sport
TREĆA HNL "ISTOK"

Na vrhu je izjednačeno, ali neće biti borbe za plasman u viši rang
Objavljeno 12. prosinca, 2012.

Vezani članci

VIŠNJEVČANI ODREDILI JESENSKOG PRVAKA

Pobjeda osigurala “peticu” na tablici

TREĆA HNL “ISTOK”

Požeškoj Slavoniji jesenska titula

BJELOBRĐANI NAKON “PETARDE” U IVANKOVU

Nikolić se s tri pogotka odvojio na listi strijelaca

Trećeligaški nogometni saziv, za klubove iz istočne Hrvatske, postao je najbliži elitnoj državnoj konkurenciji, budući da između njih ne postoji više klubova s predznakom - drugoligaški.

Za Slavonce je i Druga liga nedostižna, kriza je učinila svoje, među istočnim trećeligašima jedva se pronalazi novca i za ovu razinu natjecanja, pa nema aspiranata za plasman u viši razred. Bar ne ozbiljnih, iako su iz smjera jesenskog prvaka iz Požege upućeni upiti glede toga, ali samo neslužbeno. To, međutim, ne znači da nema natjecateljskih ambicija budući da je svima cilj biti bolji, odnosno ispred konkurencije, pa makar se to nehonoriralo hijerarhijskim iskorakom... Istodobno, nikome se ne ispada iz lige, međutim, u sljedećem ciklusu neće iz aktualnoga biti mjesta za dva najneuspješnija. Stoga se na proljeće mogu očekivati veća uzbuđenja, pa i tenzije, u borbi za ostanak koje neće biti lišeno, praktički, pola saziva. Posebice jer se radi o izjednačenim sastavima koji lako mogu promijeniti smjer kretanja koja primarno određuju klupske logistike, a kojoj je svakodnevno sve teže servisirati dosta velike potrebe natjecanja, osim seniora tu su i četiri mlađe kategorije svih 16 sudionika.

1. SLAVONIJA
Odličan spoj mladosti i iskustva

l Iako novak u konkurenciji, plasman toga kluba iz Požege s bogatom tradicijom nije iznenađujući, posebice kada se pogleda koji sve etablirani igrači brane njegove boje. Uz njih se pojavila i nekolicina prilično zanimljivih mladih igrača koji su načinili odličnu simbiozu koja je jesenas samo jednom izgubila, praktički na početku prvenstva, u 3. kolu. Tome treba dodati i zanos uslijed povratka u regionalnu elitu tako da su Slavonijini igrači ostavili najbolji dojam u prvom dijelu prvenstva, doduše uz mali zastoj njegovom sredinom.

2. ORIOLIK
Dulje vrijeme zajedno

l Oriovačka je momčad dulje vrijeme na okupu, a sjajno je započela sezonu kada je nanizala devet pobjeda. Mahom minimalnih, ali većinom zasluženih, da bi u zadnjoj trećini polusezone posustala te izgubila jesensku titulu. Kako su se izjasnili da ih viši razred ne zanima tada ni nema previše tuge za prosutim, a prvi dio će se, vjerojatno, opisivati lijepim pridjevima.

3. BSK
Izostala prošlosezonska glad

l Prošlosezonski uvjerljivi prvak bez izgubljenog susreta jesenas je nastupao u identičnom kadru i doživio čak četiri poraza. S obzirom na to da Bjelobrđani nemaju drugoligaških ambicija nisu nezadovoljni malim padom koji je došao uglavnom zbog izostanka gladi za rezultatom koji se, češće nego inače, upravo zbog toga prelomio na stranu protivnika. Dobit jeseni je eksplozija nekolicine mlađih igrača za čije usluge postoje upiti iz viših liga, pa je moguće da na proljeće ostanu bez nekog od njih. Odustati, međutim, od nove titule sigurno neće!

4. GRANIČAR
Potvrdio visoki rejting

l Boravak Županjaca pri vrhu regionalne tablice već je konstanta, kao i izrazita negostoljubivost na domaćem terenu odakle je malo tko odnio nešto. Da su nešto moćniji na strani uključili bi se u ravnopravnu borbu za prvaka, iako lider nije predaleko, ali gostujući dojam ne gura Graničar u najuži krug slavodobitničkih kandidata. Još jedna u nizu zadovoljavajućih (polu)sezona.

5. VIŠNJEVAC
Najbolji protiv najboljih

l Na sjajni prethodni proljetni učinak logično se nadovezala slično uspješna jesenska sezona koja je Višnjevčanima omogućila mirno zimovanje na petom mjestu. Oni su, također, klub kontinuiteta koji dulje vrijeme ima istu struku i gotovo nepromijenjeni igrački kadar. Ipak su ostvarili nešto slabiji plasman, “koštao” ih je loš učinak s momčadima iz donjeg doma, za razliku od onih jačih, kada su i igrali najbolje, te pokazali spremnost za zadržavanje postojećeg visokog statusa. Zadovoljstvo je povećano zbog dovođenja pulskog prvoligaša u Kupu Hrvatske, te napredovanjem nekolicine igrača sada zanimljivih klubovima iz viših razreda.

6. SLAVIJA
Kvalitetu iskazala u kontinuitetu

l Momčad, koja je također dulje vrijeme zajedno, nije najbolje ušla u sezonu, ali kako je ona odmicala Pleterničani su se dizali i došli na zadovoljavajuće šesto mjesto. Očekivano jer imaju kvalitetu za te više sfere, a koja se iskazuje u kontinuitetu za koji se ne predviđa tako skori završetak. Bez, međutim, ambicija za više...

7. BELIŠĆE
Vrlo dobra završnica

l Ugledni, nekad i prvoligaški klub, loše je startao i bio u prizemnim položajima na tablici zbog čega je odstupio trener Ivica Skenderović, a ulogu preuzeo, također domaći stručnjak, Saša Vinogradac. I uspio značajno podići ljetos nešto oslabljenu momčad do prilično solidnog mjesta. Iznad toga će teško, posebice jer nemaju resurse, ali su zato riješili brige oko ostanka i moći će na proljeće pripremati se za budućnost.

8. NAŠK
Mađarić pokrenuo stvari

l Našičani su ljetos ostali u ligi zbog odustajanja nekolicine klubova iz čega su očito izvukli pouke, te ozbiljnije ušli u tekuću sezonu. Pritom angažirali iskusnog trenera Stjepana Mađarića koji je iz kadra izvukao, gotovo, maksimum o čemu govori i postignuti rezultat koji su posljedica disciplinirane igre na kojoj inzistira taj belišćanski stručnjak.

9. LIPIK
Izišli iz krize

l I bivši prvak iz Lipika status je sačuvao administrativnim putem i, čini se, pronašao put iz krize koja je prošle sezone dosegnula vrhunac. Momčad se ekipirala i standardizirala te odmaknula od najugroženijih, premda neće moći biti posve mirna. U svakom slučaju, zadovoljavajuća polusezona, posebice u odnosu na proteklu.

10. BEDEM
Još da češće zabijaju

l Novak iz Ivankova dobro je startao, a zatim sredinom jeseni upao u “crnu rupu”, primarno zato što njegovi igrači nisu čak pet utakmica u nizu postigli pogodak. I inače su teško pronalazili put do suparničke mreže jer, nakon što su Antinjanima uvalili “petardu”, u ostalim su kolima dali ukupno sedam pogodaka, pa na kraju jesenski položaj ni nije loš. Bitno ga je popravio zaključni domaći puni uspjeh protiv Graničara.

11. OTOK
Rado viđen gost

l Otočani su imali dijametralno suprotne nastupe na svom i terenu suparnika gdje su bili rado viđen gost, budući da su, gotovo, svugdje ostavljali bodove, često pritom i osjetnije izgubivši. Oni su jedna od dvije najpropusnije momčadi. Kompenzirali su to domaćim efikasnim igrama koje su ih pomakle od samog začelja čije će izbjegavanje, najvjerojatnije, i u nastavku prvenstva biti glavna preokupacija.

12. ĐAKOVO-CROATIA
Katastrofalna završnica

l Mlada, selektirana momčad bivših đakovačkih trećeligaša uvodno je dobro djelovala da bi padala kako je sezona odmicala. Slobodni se pad dogodio u zadnjoj trećini jeseni, odnosno u posljednjih pet etapa u kojoj je doživljeno isto toliko poraza, tako da će se proljetna borba voditi za očuvanje statusa. S obzirom na to da u Đakovu ima resursa i potencijala, vjeruje se da će taj netom fuzionirani klub i u sljedećem ciklusu biti trećeligaški.

13. MLADOST (C)
Dobili i minus bod

l Stalni stanovnik (naj)viših sfera u poretku neugodno je iznenadio u ovom prvenstvu čiju je, zapravo, (ne)spremnost najbolje oslikao našički start gdje su Cerničani došli bez valjanih liječničkih pregleda, te izgubili susret i zaradili minus bod. Od toga su se oporavili i konsolidirali tek u samoj završnici kada su nanizali tri pobjede, te najavili bolje proljetne dane.

14. MLADOST (A)
Nastavak pada

l Boravak Antinjana u donjem domu nastavak je proteklog proljetnog značajnog proklizavanja koje, očito, nije zaustavljeno u ljetnom razdoblju. Djelomice je pad zaustavljen angažiranjem, sredinom jeseni, trenera Milana Jankovića, koji je, međutim, bio samo vatrogasno rješenje, jer je momčad, nakon uvodne pozitivne šok-terapije, ponovno djelovala neuvjerljivo, te joj predstoji grčevita borba za ostanak.

15. MARSONIA
Potentna mladost - razlog za optimizam

l Izbačeni, praktički, iz drugoligaškog državnog razreda, tijekom ljeta suspendirani Brođani nisu mogli provesti odgovarajuće pripreme, zbog čega su bili velika nepoznanica. Znalo se, međutim, da će boje braniti iznimno mladi igrači, odnosno većina još juniora i kadeta, koji uvodno nisu mogli odgovoriti potrebama natjecanja. Napredak je, međutim, bio brzo uočljiv, te su stigli i neki rezultati, a kako potentna momčad, nedvojbeno, ima mnogo prostora za napredak tada se optimističnije gleda u budućnost.

16. OLIMPIJA
Za 90. rođendan izbjeći najgore

l Ljetošnje ekipiranje u zadnji tren dalo je kratkoročni pozitivni pomak koji je kopnio kako je sezona odmicala, odnosno ne preširok igrački kadar počeo se osipati preskačući brojne treninge i utakmice. Zbog takvog trenda odstupio je trener Zvonko Knez, a iskusni Vlado Bilić nije trenutačno donio novi impuls koji se, međutim, u nastavku prvenstva sigurno očekuje. Posebice jer taj ugledni klub sljedeće godine slavi 90. obljetnicu postojanja u čije se obilježavanje nikako ne bi uklopilo natjecateljsko proklizavanje. Zato će se načiniti napori da Olimpija bude znatno jača i ozbiljnija nego što je bio do sada slučaj.

Dražen LEKŠAN

Strijelci

15 pogodaka - Nikolić (BSK); 13 pogodaka - Vidović (GR); 12 pogodaka - Mi. Pavelić (SLA); 11 pogodaka - Vuka (OL); 9 pogodaka - Kurjaković (LI); 8 pogodaka - Mihaljević (VŠ), Jakovljević (SLV); 7 pogodaka - Grgačević (ĐCR), D. Terzić (MLC), G. Jurić (OR); 6 pogodaka - I. Jakovljević (VŠ), Erić (BSK), Šulc (SLA); 5 pogodaka - Kuburić (BSK), Caban, Lilić (MA), Ivić (ĐCR), Ratković, Jurčević (BEL), Konopek (OR), Dav. Žafaranić (SLV), Pohižek (NA), Šer (OT); 4 pogotka - Krstanović (VŠ), Prijić (BSK), Raić-Sudar (BED), Kumić (MLC), Martinović, Včelik (SLA), Ajman (LI); 3 pogotka - Matanović, Grgić, K. Jurić (OT), Pejaković (GR), Pavlin, Andričević (MLA), Boban, Berdi, Blim (SLA), Mazarekić, Mijić (MA), Cerovečki (LI), Kubaček (NA), Bungić (MLC), Haring (OR), Lulić, Borko (ĐCR)...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike