Novosti
RAZGOVOR ŽELJKO STIPIĆ, PREDSJEDNIK SINDIKATA PREPOROD

Mnogo toga promijenilo se od referenduma u rujnu
Objavljeno 10. prosinca, 2012.

Uoči potpisivanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora i Dodatka I. TKU,, između Vlade i sindikata, najavljeno za 12. prosinca, sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizira referendum među svojim članstvom, 10. i 11. prosinca.

To je povod za razgovor sa Željkom Stipićem, predsjednikom sindikata Preporod.

Zašto ste se odlučili za referendum?

- Referendum je najdemokratskiji način izražavanja volje sindikalnog članstva. Uvijek kada se radi o važnim pitanjima, a kolektivni ugovor je najvažniji dokument partnerskog odnosa poslodavca i sindikata, važno je znati prihvaća li ili ne članstvo sadržaj dokumenta o kojem su u njihovo ime pregovarali sindikalni predstavnici.

Zašto sada izjašnjavanje, kada ste se već u rujnu izjašnjavali?

- Izjašnjavanje u rujnu i u prosincu provodi se o različitim dokumentima. Točnije, u rujnu se nismo izjašnjavali o TKU, a značajno je promijenjen i sadržaj Dodatka I. temeljnom kolektivnom ugovoru, dokumenta o kojem smo se izjašnjavali od 11. do 13. rujna.

Razlikuje li se dosadašnji od novog TKU?

- Promijenilo se trajno desetak od 95 članaka dosadašnjeg Temeljnog kolektivnog ugovora. Većina promjena u TKU nije suštinske prirode, ali članak 67. (naknada za prijevoz) bitno mijenja materijalni položaj velikog broja zaposlenika u javnim službama.

Što konkretno stoji u tom članku?

- Sada su u nepovoljniji položaj dovedeni svi zaposlenici koji stanuju na udaljenosti između jednog i dva kilometra, jer ubuduće neće imati pravo na naknadu za mjesni prijevoz. Smanjenjem naknade za 25 posto u nepovoljniji su položaj dovedeni i svi zaposlenici koji ostvaruju pravo na naknadu za mjesni prijevoz, a ne koriste nikakav prijevoz ili za prijevoz koriste osobni automobil. Na osnovi naknade od 0.75 kn po prijeđenom kilometru velik broj zaposlenika koji koriste osobni automobil primat će manju naknadu od naknade koja im je pripadala na temelju cijene autobusne karte. Akontacijska isplata samo 50-postotnog iznosa naknade korisnicima osobnog automobila i korisnicima mjesnog prijevoza koji sami kupuju mjesečnu kartu nepovoljnije je rješenje od dosadašnjeg, prema kojem su se troškovi prijevoza u cijelosti isplaćivali unaprijed.

Vesna LATINOVIĆ
Smanjena osnovica za jubilarnu nagradu

Razlikuje li se sadržaj Dodataka I. u odnosu na sadržaj o kojem ste se izjašnjavali u rujnu?

- U dijelu koji se odnosi na neisplatu božićnice i regresa, odnosno smanjenja dnevnice sa 170 na 150 kuna u 2013. nema razlike. U jednom članku postoji značajna promjena, a jedan je potpuno novi članak uveden. Naime, smanjena je osnovica za jubilarnu nagradu s 900 na 500 kn. Novina u Dodatku I. jest rješenje prema kojem je Vlada priznala utuživost božićnice i zaposlenicima u djelatnostima koje isplatu božićnice nemaju ugovorenu granskim kolektivnim ugovorima.

Možda ste propustili...