Novosti
LISTA KRAĆA ZA 7.000 IMENA

Dužnici s porezne liste srama uplatili još 167 milijuna kuna
Objavljeno 10. studenog, 2012.
Država je na ime duga preuzela i nekretnine, a neke su tvrtke otišle u likvidaciju

Vezani članci

ZBOG DUGA MNOGI BEZ KROVA NAD GLAVOM

Država prisilno naplaćuje čak 1,28 milijardi kuna

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija više se ne nalazi na listi poreznih dužnika, no to ne znači da je HRT platio svoj dug, nego se, kako su nam pojasnili iz Porezne uprave, dogovorio oko reprograma, odnosno plaćanja duga u ratama.

To je, uz smanjenje broja dužnika za gotovo sedam tisuća, najzanimljivija vijest koju donosi nova lista dužnika. Nova je lista napravljena na osnovu poreznog duga posljednjeg dana listopada i u odnosu na stanje s kraja srpnja na njoj je manje i poduzeća, i obrtnika, i građana. Uz to ukupan dug svih tih dužnika, a sada ih je na listi 95.439, iznosi 24,65 milijardi kuna, što je za približno četiri milijarde manje nego krajem srpnja. No, to ne znači da se u državnu blagajnu u tri mjeseca slilo četiri milijarde kuna, nego je ukupan dug poduzeća, građana i obrtnika smanjen i dogovorom oko reprograma, preuzimanjem nekretnina, ali i likvidacijom pojedinih poduzeća, pa je tako brisano i njihovo ime s liste.

Što se tiče direktnih otplata duga, Porezna uprava je nakon prve objave liste u tri mjeseca skupila 152,4 milijuna kuna, a od početka ovog mjeseca do jučer još 15 milijuna kuna, tako da je ukupna uplata veća od 167 milijuna kuna.

Od tog iznosa 93 milijuna kuna uplatilo je 865 poreznih obveznika koji su u potpunosti podmirili svoj dug i radi toga su brisani s liste, dok je 1.444 obveznika s uplatom od 74,26 milijuna kuna zasad samo smanjilo iznos dugovanja prema državi.

S liste je nestalo više od 1.500 poduzeća, pa ih je na njoj trenutačno više od pet i pol tisuća, a njihov je ukupni dug gotovo 11 milijardi kuna. Na čelu je i dalje zagrebački Tempo s time da je njegov dug u odnosu na srpnja povećan za pet milijuna kuna i sada iznosi 297,615 milijuna kuna. Na drugom mjestu umjesto HRT-a sada je Pan - Papirna industrija, čiji je dug također narastao i to za tri milijuna kuna, pa sada duguju 145,8 milijuna kuna. Na treće je mjesto s petog skočio Varteks koji duguje 118 milijuna kuna, što je povećanje duga od 13 milijuna kuna.

S liste je nestala Industrogradnja, čiji je dug bio 106 milijuna kuna, jer je država svoj dug naplatila preuzimanjem nekretnina.

Jagoda MARIĆ
DUGUJU JOŠ 77.802 GRAĐANA

Porezne dugove državi još uvijek imaju i 77.802 građana, što znači da se lista skratila za više od četiri tisuće, a ukupan dug im je 9,5 milijardi kuna. No, na vrhu liste nema promjena, jer na njoj i dalje Zvonimir Stančić, iz Bjelovarsko-bilogorske županije, s dugom od 62,6 milijuna kuna, što znači da se njegovo dugovanje, vjerojatno zbog kamata, povećalo za 1,2 milijuna kuna. Slijede Albino Jurina, iz Istre, s dugom od 38,38 milijuna kuna, te Alen Bubalo, čiji je dug 35,44 milijuna kuna. Novosti nema ni na vrhu liste fizičkih osoba, odnosno obrtnika, gdje je prvo mjesto rezervirano za Mirka Rapića s dugom od 42,39 milijuna kuna. Na listi je sada 12 tisuća obrtnika, što je tisuću manje nego prošli put, a njihov ukupan dug iznosi 4,1 milijardu kuna.

24,65

milijardi kuna ukupan je dug svih dužnika, a sada ih je na listi 95.439

Možda ste propustili...

DALA POTPIS PREDSJEDNIKU HDZ-A ZA MANDATARA NOVE VLADE

Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke

RADNICI ZBOG PLAĆA I DALJE U ŠTRAJKU, NAJAVILI PROSVJED

Vlada razmatra načine za pomoć Varteksu, pozvali Upravu da se javi

USPJEH NA OVOGODIŠNJEM EUROSONGU

Vlada nagradila Baby Lasagnu s 50.000 eura