Novosti
MINISTAR FINANCIJA SLAVKO LINIĆ

Porez neće biti viši od komunalne naknade
Objavljeno 7. studenog, 2012.

ZAGREB - Porez na nekretnine, koji će se plaćati od 1. travnja 2013., ne bi trebao opteretiti kućne budžete više nego što je to dosad bio slučaj s komunalnom naknadom, ali samo kad su u pitanju stanovi i kuće u kojima njihovi vlasnici žive, ustvrdio je jučer ministar financija Slavko Linić. Na konferenciji, koju je s temom poreza u Hrvatskoj organizirala tvrtka Euforija, ministar je objasnio da se to odnosi na lokalne zajednice koje su i dosad imale komunalnu naknadu, a da će tamo gdje se ona nije naplaćivala, a riječ je o 20 posto jedinica lokalne samouprave, opterećenje zbog uvođenja poreza na nekretnine biti ipak veće. Na novinarski upit da pojedine informacije koje su izašle u javnost a tiču se poreza na nekretnine upućuju na to da bi on mogao biti i dvostruko veći od komunalne naknade koja se dosad plaćala, ministar je odgovorio da treba pričekati sljedeći tjedan, kada će Ministarstvo financija i službeno predstaviti prijedlog zakona.

Ministar je priznao i da se u jednom trenutku razmišljalo o porezu na kamate, pogotovu kad su banke podizale kamate na štednju kako bi privukle depozite građana, a onda to nadoknađivale povećanjem kamata poduzećima. Kamate su se stabilizirale, pa se Vlada za to nije odlučila. No, Linić nije isključio mogućnost da Hrvatska u 2014. proširi porez na nekretnine s kuća i zemljišta i na ostalu imovinu koja se ne oporezuje.

U sljedećoj godini Hrvatsku očekuju još neke promjene u poreznom sustavu, ukidanje nulte stope poreza na, primjerice, kruh, mlijeko, knjige, kinoulaznice i drugo, na koje će se plaćati porez od pet posto.J.Marić

Možda ste propustili...

MARIJANA PETIR NEZAVISNA NA LISTI HDZ-A ZA EU PARLAMENT

Ono čega se rješavaju druge članice, ne može biti dobro ni za Hrvate

ZAMIJENJENO JE GORIVO I OBAVLJENI SU PLANIRANI RADOVI NA ODRŽAVANJU

Završen redoviti remont Nuklearne elektrane Krško