Ekonomija
APLIKACIJA OSJEČKOG FARMERONA

Hrvatski farmeri još uvijek premalo koriste tehnogije
Objavljeno 18. listopada, 2012.

Vezani članci

DRŽAVA NE OLAKŠAVA PROBOJ IT TVRTKI NA TRŽIŠTA IAKO SU PERSPEKTIVE OGROMNE

IT industrija u 2 godine može otvoriti 10 tisuća radnih mjesta

OSIJEK - Unatoč krizi u kojoj se danas nalazi mljekarski sektor, držimo da je on ipak perjanica hrvatske poljoprivrede te da stoga trebamo svi dati svoj doprinos da on opstane i razvija se - izjavio je Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, na predstavljanju aplikacije osječke tvrtke Farmeron, koja bi proizvođačima mlijeka trebala pomoći da poboljšaju proizvodnju.

Predstavljanju je bio nazočan samo manji broj farmera, što je obrazloženo njihovim angažmanom zbog povećanog obujma jesenskih radova, te predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore Tajana Radić, Ivan Katalinić i Mato Brlošić.

Kako je u uvodnom dijelu istaknuo vlasnik tvrtke Matija Kopić, njihovu aplikaciju trenutno koristi 910 farmera u 14 zemalja svijeta. U Farmeronu, inače na dvije lokacije u Osijeku i SAD-u radi 14 djelatnika.

- U Hrvatskoj još uvijek imamo malo korisnika aplikacije, a pretežno je riječ o srednjim i velikim farmerima - rekao je Kopić te dodao da je cijena aplikacije, koja je inače vrlo dostupna i preko računala, mobitela, tableta i sličnog, 2-4,5 kuna po grlu mjesečno.

Kopić je naveo kako aplikacija farmerima osigurava da svakog trenutka na jednom mjestu imaju sve podatke i o životinjama, ishrani, reprodukciji, mužnji i proizvodnji.

Ana Herman, glavni strateg ovog proizvoda, istaknula je kako se kroz samo jednu aplikaciju može pratiti cjelokupno poslovanje farme muznih hrava. Herman je najavila i da će za nekoliko mjeseci predstaviti i aplikaciju za ratarsku proizvodnju. Z. Rupčić

I U SAD-u se zatvaraju farme

Kopić je istaknuo kako je situacija s proizvodnjom mlijeka katastrofična u cijelom svijetu. “U SAD-u, primjerice, nakon dvogodišnjeg rasta tijekom ove godine došlo je pada proizvodnje mlijeka. Samo na području Kalifornije, gdje je više od 1.200 muznih farmi, ove je godine zatvoreno 200, a prema najavama do kraja godine će biti još 100”, rekao je Kopić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike