Osijek
SVJETSKI DAN STANARA

Stambeni inspektori će nadzirati red u zgradama
Objavljeno 1. listopada, 2012.
Županija i Grad sudjeluju u subvencioniranju kamate kredita za obnovu stambenih zgrada

Stambeni inspektori, kao poželjan oblik nadzora, samo su jedan od ključnih elemenata koje bi mogao donijeti novi, očekivani Zakon o stanovanju. Njega priželjkuje Koordinacija udruge stanara Hrvatske, koja u postojećoj zakonskoj regulativi vidi dosta manjkavosti posebice u dijelu uređenja odnosa među suvlasnicima, upravljanju zgradama i stanarskim odnosima općenito.

Obilježavajući Svjetski dan stanara (1. listopada), upravo je Osijek bio domaćin središnjeg obilježavanja. Razlog je što ovdje već gotovo 20 godina (od sada već davne 1993.) djeluje gradsko Udruženje stanara, ali i zato što je u Osijeku obnovljen zavidan broj pročelja zgrada.

Vladimir Stanić, predsjednik nacionalne Koordinacije, ali i osječkog Udruženja stanara, predstavio je ovom prigodom brošuru - Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje. Tiskovina je sufinancirana između ostalog i sredstvima jedinica lokalne samouprave, a pohvale su jučer, kada je u pitanju održavanje zgrada, otišle i na račun Grada Osijek i Osječko-baranjske županije jer izdavajaju znatna sredstva za pomoć pri obnovi zgrada.

- Od 2006. godine Županija sudjeluje u subvencioniranju kamate po kreditu za obnovu stambenih zgrada. Od ukupno sedam posto kamate, mi s iznosom od 1,5 milijuna kuna subvencioniramo 1,5 posto kamate - podsjetio je dr. Vladimir Šišljagić, osječko-baranski župan koji je došao pozdraviti ovaj skup.

Goste je pozdravio i Davor Runtić, predsjednik Udruge gradova Hrvatske.

Dario KUŠTRO
ZNAČAJNA POMOĆ GRADA

Pozdravnu riječ uputio je i Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik koji je istaknuo kako se o više od 85 posto stanova skrbi gradski Zavod za stanovanje. Do sada su uredili 290 objekata, smanjivši pri tome troškove stanovanja stanarima.

U okviru jučerašnjeg obilježavanja Svjetskog dana stanara održano je i savjetovanje “Energetika zgradarstva i upravljanje nekretninama”.

20

godina već djeluje gradsko Udruženje stanara

Možda ste propustili...

NA PRAVOS-U 3. KONGRES STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Za svako mjesto čak pet kandidata

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež