Novosti
DAN STARIJIH OSOBA

„Mirovine su nam mizerne i dvaput prevrnemo svaku lipu“
Objavljeno 2. listopada, 2012.
Moramo biti čarobnjaci da rastegnemo mirovinu od mjeseca do mjeseca, kaže Radomir Brkić iz Vinkovaca

Iako svojom mirovinom od 2.570 kuna Radomir Brkić, 72-godišnjak iz Vinkovaca, premašuje državni prosjek – jer prosječna mirovina iznosi 2.182 kune, što je 40 posto prosječne plaće – umirovljenički život, nije mu nimalo lak.

– Nemojte ni pitati kako nam je. Ako stisnemo, od mirovine nam, kad platimo sve obaveze, ostane petstotinjak kuna. I s tim moramo preživjeti mjesec, kako god znamo. Štedimo gdje god možemo – govori Radomir, koji je mirovinu stekao nakon punih 40 godina rada koje je „i danju i noću, po snijegu i suncu“ proveo kao skretničar u Hrvatskim željeznicama. Sa suprugom Anicom (69), domaćicom koja nema mirovinu, živi u dvosobnom stanu koji će otplaćivati još deset godina, dvjestotinjak kuna mjesečno. “Moramo biti čarobnjaci da rastegnemo mirovinu od mjeseca do mjeseca. Struju trošim samo kad je jeftina tarifa, tada i glačam i kuham, uključujemo bojler. U trgovinama kupujemo kad su akcije, pregledamo sve letke pa tek onda idemo u kupnju. A na tržnici se može naći jeftinije sezonsko povrće sa sela, sreća pa nismo izbirljivi”, priča Anica, dok Radomir dodaje kako su uštedjeli šestotinjak kuna u kućnom budžetu jer su se oboje prošle godine odrekli cigareta. Supružnici Brkić strahuju od dolaska zime jer im tada velik dio mirovine „pojede“ grijanje, koje ih mjesečno stoji i 900 kuna, što ne mogu izbjeći jer u njihovoj zgradi nema zasebnih mjerača potrošnje. “Čega da se još odreknemo uopće? Zar da u 21. stoljeću isključimo telefon i ne čujemo se sa svojom djecom”, pitaju se Brkići, koji nerijetko „otkinu“ od sebe kako bi sladoledom ili čokoladom razveselili svojih šestero unučadi i četvero praunučadi. Rade kaže i kako, unatoč teškom položaju hrvatskih umirovljenika, nije ogorčen. “Znam da ima i puno manjih mirovina od moje, mi ipak ne oskudijevamo u osnovnom, ali zabrinjava me kuda sve to ide”, zaključuje. Rade i Ankica se ne daju nedaćama i društveno su aktivni što, kažu, ništa ne košta. Inače, u Udruzi umirovljenika grada Vinkovaca okuplja se 2.290 članova, a njih čak polovina ima mirovine do 1.500 kuna. Tajnik Zdenko Tuček kaže da umirovljenici „moraju dvaput okrenuti ne svaku kunu nego svaku lipu“, a nije tajna, dodaje, da su neki prisiljeni i obilaziti kontejnere. “Od toliko članova, samo njih tridesetak može si priuštiti da plati 350 kuna za sedam dana godišnje u Bizovačkim toplicama”, kaže Tuček.

Ove priče, kao i mnoge druge, mogle su se čuti u cijeloj Hrvatskoj, tamo gdje je jučer obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Matica umirovljenika Hrvatske organizirala je u Požegi Festival pjevačkih zborova, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava i supokroviteljstvom Grada Požege. Zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj podsjetio je kako je ova godina proglašena Europskom godinom aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama. “Vlada je svjesna uloge starijih osoba u društvu, kao izuzetno osjetljive kategorije stanovništva te podupire unaprjeđivanje dijaloga i savjetovanja o svim bitnim pitanjima povezanim uz život umirovljenika. Kao rezultat te uspješne suradnje s umirovljenicima, očekuje se da će ovoga mjeseca započeti rad i Nacionalno vijeće za umirovljenike”, najavio je Štubelj.

Sanja BUTIGAN/Hrvoje KUSIK
LIJEK 180 KUNA? NEDOSTIŽNO

Brkići ističu kako je sreća kad umirovljenike posluži zdravlje jer im je gotovo nemoguće izdvojiti, primjerice, 180 kuna za jedan lijek koji ne ide na recept. “Do 50 ili 100 kuna još nekako, ali od ovako skupog lijeka moramo odustati jer to ne možemo kupiti”, priznaje Radomir.

IZABRANA TRI NAJSENIORA HRVATSKE

Hrvatska je dobila tri najseniora - jednu damu i dva gospodina koji su se istaknuli svoji aktivnim sudjelovanjem u društvu i pomaganjem u zajednici pa su zaslužili nagradu koju su dodijelili Ministarstvo socijalne politike i mladih te Delegacija Europske unije (DEU) u Hrvatskoj. "Ambasadori aktivnog starenja", kako ih je nazvao šef DEU-a Paul Vandoren, su 68-godišnja Marija Veltruski iz Slanog, njezin vršnjak Ivan Svetopetrić iz Velike Gorice i 80-godišnji Ivan Gianni Šegon iz Poreča. Uz priznanje, troje laureata ima priliku da za osam tisuća kuna organizira "generacijsko okupljanje" po svom izboru, primjerice, zabavu, izlet, sportsko ili kulturno događanje, radi druženja s ostalim članovima udruge ili institucije koje su ih nominirale.(I.F.)

30%

stanovništva činit će stariji od 65 godina u EU do 2060. godine, a sada ih je 16 posto

Najčitanije iz rubrike