Regija
ĐAKOVČANI ZADOVOLJNI VRAĆANJEM SJEDIŠTA ERGELE SADA PITAJU:

Kada ćemo opet imati rodilište?
Objavljeno 21. rujna, 2012.
U predizbornoj kampanji u Planu 21 spominjao se i ponovni početak rada rodilišta

Vezani članci

ŽUPAN VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ U RADNOM POSJETU ĐAKOVŠTINI

Nova srednja škola i ambulanta

ĐAKOVO - Nakon što je Đakovčane na noge podigla odluka Vlade RH o izmjeni uredbe kojom se sjedište, sada Državne ergele Đakovo i Lipik, vraća u Đakovu, uz glasno odobravanje, neizostavno je ostalo pitanje: "A što je s rodilištem?", drugom bolnom točkom stanovnika srca Slavonije. Đakovčani ne mogu preboljeti gašenje rodilišta u kojem se, u njegovim zlatim godinama, rađalo i 700 beba godišnje. Danas mali Đakovčani na svijet dolaze u ostalim gradovima. U predizbornoj kampanji, uz vraćanje Ergele, u Planu 21, spominjalo se i ponovni početak rada rodilišta, zatvorenog krajem 2009. godine odlukom Ministarstva zdravstva, jer nije imalo operacijsku dvoranu za zahtjevnije porođaje. Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić jučer su u Đakovu izrazili zadovoljstvo vraćanjem ergele tamo gdje pripada, no ujedno apelirali na ponovno otvaranje rodilišta.

- Ergela je još jedan dokaz da ako mirno gledate kako se nešto događa i ne reagirate, onda će to tako i završiti. Da nismo reagirali, tražili ono što je prirodno za Đakovo, Ergela se nikada više ne bi vratila u Đakovo, što bi bila strašna pogreška. Radimo i na rodilištu. Želimo isti status đakovačkog rodilišta kao što to imaju i ostali dijelovi koji su u istoj poziciji kao i ovo. Svjestan sam da je to velika investicija, da su troškovi, gledajući na opremu koja je potrebna, posebno sa specijalističkim, stručnim kadrom, veliki. Problem je i to što na tržištu rada nema liječnika, odnosno ima ih koncentriranih u gradovima. Osim toga, veliki je problem osigurati financiranje. Znate da je država centralizirana! Da to nije tako onda bi Županija bila u stanju financirati cjelokupno zdravstvo, škole, kulturu, pa i rodilište. U ovoj poziciji, kada se u Zagrebu iz Ministarstva osigurava novac, dakako da moramo djelovati na resorno ministarstvo kako bi osigurali sredstva. Kao i Ergela, i rodilište je u istoj poziciji - imamo argumente i razloge tražiti da stacionar rodilišta zajedno sa strukom, suvremeno opremljen, bude ponovno uspostavljen. Trebat će dosta novca, ali ja vjerujem da će razumijevanja biti, kazao je župan Šišljagić.M.Muškić

Vinković: Ne živimo u 17. stoljeću

"Smatram da ćemo na isti način izboriti i rodilište u Đakovu, bez obzira na obećanja koja dolaze uvijek u trenutku određenih izbora. Ministarstvo zdravstva je to koje treba financirati đakovačko rodilište, opremu, plaće zaposlenih. U sustavu u kojem 97 posto poreznih prihoda završi u državnom proračunu, ne može se očekivati da Grad i Županija, osim Grada Zagreba, mogu financirati i domove zdravlja, bolnice, rodilišta. To prije svega mora biti Ministarstvo zdravstva jer živimo u 21., a ne u 17. stoljeću", poručio je gradonačelnik Zoran Vinković.

Možda ste propustili...

ORAHOVAČKA LOVAČKA UDRUGA ‘’VEPAR’’ NAPOKON IMA SVOJ DOM

U lovačkom domu žele urediti šest soba s 12 do 15 ležaja za inozemne lovce

Najčitanije iz rubrike