Novosti
ZAHTJEV HEP-TOPLINARSTVA ZA DIZANJE CIJENA IZAZVAO VAL NEZADOVOLJSTVA

Gradonačelnici: Protivimo se skupljem grijanju, to je novi udar na građane
Objavljeno 17. rujna, 2012.
Takvo povećanje sigurno nije opravdano, a o svemu će raspravljati i Gradsko vijeće

OSIJEK - Gradonačelnicima Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora stigli su zahtjevi HEP-Toplinarstva za poskupljenje usluge grijanja za čak 37 posto!

Očekivano, najavu novog poskupljenja javnost oštro osuđuje, a nezadovoljstvo zbog toga zahtjeva izrazio je i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, koji je ironično zaključio da je poskupljenje od 37 posto možda i premaleno i da bi građanima u vrijeme krize grijanje trebalo poskupiti i puno više.

- Ovo je još jedan pokušaj pljačke građana, a čini mi se da “Plan 21” postaje “Namet 42”. Da, stigao nam je zahtjev i mi smo ga poslali Heri (Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji) na razmatranje. Osobno ne vidim razlog za ovakvo poskupljenje, jednostavno nema opravdanja, pogotovo dok građani nemaju kalorimetre i ne mogu kontrolirati vlastitu potrošnju niti utjecati na nju. Kada u HEP-Toplinarstvu spominju svoje gubitke, ispada da su korisnici krivi za gomilanje dugova. Neka u HEP-u smanje svoje troškove i racionaliziraju poslovanje kao što smo mi napravili u Gradu - rekao je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo te još jednom istaknuo da će u Gradu učiniti sve da se zaustavi poskupljenje.

Najavu poskupljenja oštro je kritizirao i gradski pročelnik za komunalu Milan Kamenko, koji je rekao da Vlada donosi nejasne pravilnike, koje prosječan građanin teško može razumjeti, a donose poskupljenja.

- To je dobro uhodan scenarij, a mene zanima hoće li se eventualno povišene cijene i smanjivati u skladu s cijenama energenata. Takvo povećanje sigurno nije opravdano, a o svemu će se raspravljati i na sjednici Gradskog vijeća. Bez obzira o Herinu stavu, o opravdanosti poskupljenja svoje ćemo reći i mi u Gradu - rekao je Kamenko.

U bujici poskupljenja dizanje cijene grijanja udarac je na egzistenciju, slažu se građani ogorčeni najavljenim poskupljenjem. Primjerice, Osječanin I. B. za grijanje stana od 68 četvornih metara na Sjenjaku HEP-Toplinarstvu uplati 150 kuna mjesečno i za ljetnih mjeseci, kada su radijatori hladni, a najveći zimski računi nekada prelaze i 700 kuna. “To znači da će mi u zimskim mjesecima grijanje biti nekoliko stotina, a u ljetnim mjesecima pedesetak kuna skuplje. Računi veći za više od trećine katastrofalan su udarac po džepu”, kaže naš sugovornik I.B.

Nezadovoljna je i Osječanka Sandra, koje je za grijanje u najhladnijem mjesecu prošle zime morala izdvojiti 570 kuna. Od ove zime, uz slične temperature, grijanje takvog stana, od 54 četvorna metra, u središtu Osijeka moglo bi biti za 210 kuna skuplje, na računu će umjesto 570, pisati čak 780 kuna.

Uobičajenih 300-tinjak kuna za grijanje stana od 56 kvadrata naše sugovornice P.D. moglo bi porasti na više od 400 kuna. Uz poskupljenje goriva, plina, struje, vode i ostalih osnovnih namirnica, egzistencija se mnogima dovodi u pitanje, kažu Osječani s kojima smo jučer razgovarali. Za potrošače u Osijeku trenutačna je cijena kWh toplinske energije 0,12 kuna, a snaga po kW stoji 11,13 kuna.

Ivan SEKOL
RAZLOZI ZA NOVU CIJENU - SKUPLJE GORIVO I PLIN

U Hrvatskoj elektroprivredi smatraju da je poskupljenje nužno jer je HEP-Toplinarstvo prošle godine poslovalo s gubitkom od 320 milijuna kuna, a od posljednje korekcije cijene, početkom 2009. godine, poskupjelo je gorivo, koje u ukupnoj strukturi troškova sudjeluje sa 75 posto, poskupio je i plin, za više od 60 posto, a tekuće gorivo za 40 posto.

Bandićev veto

Ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenje grijanja. Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika priopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti. Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić žurno je sazvao Gradsko vijeće. “Kao gradonačelnik iznosim negativno mišljenje”, rekao je za HTV.

Krešimir Bubalo

gradonačelnik Osijeka

Ovo je još jedan pokušaj pljačke građana, a čini mi se da “Plan 21” postaje “Namet 42”

37%

više cijene grijanja predlaže HEP-Toplinarstvo

320

milijuna kuna iznosi prošlogodišnji gubitak HEP-Toplinarstva