Ekonomija
OSJEČKA OBITELJSKA TVRTKA "PLASTOMET"

Znanjem pobjeđuju građevinsku recesiju
Objavljeno 12. rujna, 2012.

Dva mlada Osječanina, diplomirani ekonomisti, braća mr. Mario i Ante Krolo, koji također završava magisterij na osječkom Ekonomskom fakultetu, uspješno, mudro i postupno stvaraju obiteljsko poslovno carstvo.

Premda posluje u okviru obrta, u drugoj generaciji razvijaju obiteljsku tvrtku Plastomet. Tvrtka je organizirana u nekoliko segmenata, proizvodi predmete od plastike i metala, a ima razvijenu i maloprodaju i veleprodaju. Zapošljavaju 20 stalnih djelatnika, lani su ostvarili 9 milijuna kuna ukupnog prihoda, 10 posto više nego godinu dana prije.

Posao su još 1986. godine pokrenuli njihovi roditelji, jer su htjeli imati i nešto više od plaća na svojim radnim mjestima te su započeli s dopunskim, popodnevnim radom proizvodnje plastične galanterije za namještaj, ručica, šarki, nosača garderobe i sličnog.

No, gubljenjem tržišta početkom Domovinskog rata postalo je sve teže prodavati te proizvode te je 1992. godine registrirani obrt Krolo kupio strojeve za proizvodnju različitih vrsta metalnih građevinskih čavala.

- Premda se radi o naoko jednostavnim proizvodima, njihova je proizvodnja vrlo složena i obavlja se u nekoliko faza, sve do pakiranja u mala pakovanja - kaže Mario.

Bolji od konkurencije

U tom poslu ubrzo su postali bolji od konkurencije, to više što obavljaju dostavu čak i manjih količina na gradilišta. Konkurencija je polako odustajala od takve proizvodnje, tako da su Krole danas jedini takav proizvođač u istočnoj Hrvatskoj i nje se neće zadugo odreći, premda je zarada na njima skromna.

Dugo su opskrbljivali tada rastuće hrvatsko građevinarstvo i posao je išao odlično, osim kad je u pitanju naplata isporučenih količina čavala koja je u najbolje vrijeme dostizala i 200 tona godišnje.

- Kako bi to lakše činili kroz kompenzacijske poslove, u središtu Osijeka, za dugovanja od kupaca kupili smo poslovni prostor i otvorili prodavaonicu željezne i druge galanterije iz vlastite i proizvodnje drugih tvrtki. Stečena poznanstva kroz taj posao i veze s komitentima iz građevinskih tvrtki kasnije, kada je nastupila recesija u građevinarstvu, dobro su nam došla. Naime, nakon što je i brat Ante završio fakultet, trebalo je naći radno mjesto i njemu. Kako se nas dvojica nismo htjeli baviti istim poslom, odlučili smo ući i u proizvodnju plastične stolarije, što smo uz ulaganja od oko 50 tisuća eura, a poslije još bar toliko, 2007. godine i učinili - veli Mario.

Proizvodnju povjerili stručnim radnicima

- Proizvodni dio posla povjerili smo našim stručnim radnicima s već stečenim velikim iskustvom, a nas smo se dvojica okrenula tržištu. I naravno da smo bili mnogo uspješniji od naše konkurencije koju uglavnom vode proizvodno orijentirani vlasnici. Pratili smo papirologijom opterećene natječaje javne nabave i uspjeli dobivati brojne poslove zamjene stolarije na objektima školstva, zdravstva, staračkih domova i sl. diljem Hrvatske. Tako smo sada prisiljeni raditi i dvije smjene kako bismo udovoljili svim tim potrebama - kaže Ante. Nedavno su otvorili i najsuvremeniji izložbeni salon u Osijeku, a već uskoro planiraju takve objekte otvoriti i u Našicama i Zagrebu.

Uvjereni su da im tvrtka ima zajamčenu budućnost i kad Hrvatska uđe u EU, jer su se već sada dobro pripremili za to te ušli u proizvodnju najsuvremenije plastične stolarije i za energetski učinkovite zgrade. I svi drugi svjetski noviteti, poput otvaranje vrata otiskom prsta ili tipkovnicom, središnje zaključavanje svih vrata na objektu, spuštanje roleta uz daljinsko upravljane također je u ponudi Plastometa, pa nemaju razloga bojati se snažne EU konkurencije, dapače, računaju i na izvoz.

Nikola VUKADINOVIĆ
USKORO U NOVIM PROSTORIMA

Postojeći proizvodni i skladišni prostori postali su im za sve to premalima pa su kupili i gradilište u poslovnoj zoni Darda te dovršavaju projektnu dokumentaciju za novu tvornicu čija će gradnja početi do kraja godine.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike