Osijek
NE-OVISNOST OTVORILA AUTOPRAONICU, STOLARIJU, TISKARU...

U vrijeme krize zadruga
bivših ovisnika zapošljava
Objavljeno 22. kolovoza, 2012.
Udruga je potpisala i ugovor s tvrtkom Japan Tobacco, a cilj je pružati i usluge domara

Vezani članci

DNEVNI BORAVAK UDRUGE NE-OVISNOST

Ovisnici koji se žele liječiti trebaju pomoć volontera

U vrijeme opće krize i nezaposlenosti zadruga “Neos”, čiji je osnivač osječka Udruga za borbu protiv ovisnosti "Ne-ovisnost”, u tri godine uspjela je zaposliti pet osoba.

Riječ je o socijalnoj uslužno-proizvodnoj zadruzi, koju su 2009. osnovali zaposlenici i volonteri “Ne-ovisnosti” s ciljem zapošljavanja bivših ovisnika o drogi i alkoholu nakon njihova izlaska iz terapijske zajednice.

- Danas je i osobi s besprijekornom biografijom teško pronaći posao, a posebice dečkima koji iza sebe imaju problem ovisnosti. Stoga smo 2009. krenuli sa zadrugom, u kojoj smo u početku bili zaposleni samo ja kao upravitelj i još jedan momak. Prvi posao bila nam je autopraonica u podrumu Esseker centra, koja nažalost zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ne radi od svibnja. To nam je 'izbilo' velik dio novca iz ruku jer smo samo na njoj ostvarivali oko 120.000 kuna prihoda godišnje. U međuvremenu smo svoju djelatnost proširili i na stolariju, izradu betonske galanterije, digitalni tisak i usluge prijevoza, selidbi i čišćenja podruma i tavana - priča Zdenko Antolović, upravitelj Zadruge.

Udruga je potpisala i ugovor s tvrtkom Japan Tobacco International za poslove stolarije, što bi im, vjeruje, opet moglo donijeti trajne prihode, a inače plaća svakog zadrugara na razini je hrvatskog minimalca.

- Svake godine javljamo se i na natječaje Ministarstva poduzetništva, te smo redovito dobivali novac i od njih. Voljeli bismo i kada bi nas Grad i Županija dodatno angažirali i, osim periodičnih, davali i neke trajne, svakodnevne poslove. No, zahvalni smo i na činjenici što nam je ustupljen prostor u BIOS-u, gdje se nalazi naš pogon za digitalni tisak i stolariju. Sada nam je želja i educirati dvije osobe za poslove domara, s obzirom na to da će sve zgrade ubuduće za poslove održavanja i čišćenja zgrada morati upošljavati ovlaštene servise, u čemu također vidimo svoju budućnost - optimističan je Antolović.

Nefreteta Z.EBERHARD
SVAKOG DANA ZA LIJEČENJE SE RASPITUJE BAR PET OVISNIKA

U Udruzi “Ne-ovisnost” priznaju kako ih kontaktiraju ovisnici i njihovi roditelji iz cijele Hrvatske, a dnevno imaju pozive i do pet osoba koje bi željele proći odvikavanje i rehabilitaciju u toj udruzi. U stambenoj zadruzi ove udruge trenutačno je osam osoba koje su prošle terapiju i sada koriste stambeno zajednicu kao prijelaznu točku do povratka svojoj kući. Zanimljivo je da dnevni boravak za ovisnike koji se još uvijek ne žele liječiti, te i dalje uzimaju drogu, posjećuje petnaestak Osječana. “Cilj ovog dnevnog boravka je da se i takvim osobama pomogne bez osude i tu oni mogu pronaći čisti pribor, otuširati se i odmoriti, a cilj svega je spriječiti širenje hepatitisa”, objašnjava Goran Kezić iz Udruge.

Možda ste propustili...