Novosti
SINDIKAT TRGOVINE UPOZORAVA DA SU DRŽAVNE INSPEKCIJE NEEFIKASNE

Brojni trgovci zbog posla završavaju na psihijatriji
Objavljeno 12. srpnja, 2012.
U godinu i pol dana podneseno je 1.645 optužnih prijedloga prekršajnim sudovima

Vezani članci

PODACI HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE NE ULIJEVAJU OPTIMIZAM

U mjesec dana 800 otkaza

ZAGREB - "Na tisuće radnika zaposlenih u trgovini ne može iskoristiti svoje zakonsko pravo na tjedni i godišnji odmor - rade sve dane u tjednu, rade prekovremeno više nego što je zakonom dopušteno, slobodne dane na račun prekovremenih ne mogu iskoristiti", dio je pisma koje je prošli tjedan Sindikat trgovine Hrvatske uputio premijeru Zoranu Milanoviću, nakon što je on zaključio kako i njegovi ministri moraju na godišnji jer nitko ne može raditi bez odmora.

U vrijeme turističke sezone, stoji u pismu koje je Sindikat poslao Milanoviću, iz unutrašnjosti već ranom zorom u trgovine duž jadranske obale dolaze trgovkinje, koje se kući vraćaju kasno u noć, nakon što su napravile dnevne obračune, počistile trgovine, napunile police, i iz svojih bijednih plaća namirile manjak u blagajnama. "Iscrpljeni i premoreni, trgovci u sve većem broju završavaju na psihijatrijama, odlaze u invalidske mirovine i sve su samo ne normalni ljudi", stoji u pismu, kojim je sindikat Milanovića pozvao da primjenu zakona osigura za sve radnike jednako.

- S Državnim inspektoratom imamo dobru suradnju, inspektori uredno izlaze na teren po svakoj prijavi, no temeljni je problem način rada tih inspektora”, kaže Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

- Inspektor koji dođe u trgovinu nakon prijave, unutra nasumično odabere pet radnika, a onda ih pred poslovođom ispituje rade li po rasporedu. To nema nikakvog smisla. Radnici su isprepadani svim i svačim, uglavnom prijetnjom da će dobiti otkaz, pogotovo oni s ugovorom na određeno vrijeme - kaže Mišeljić. Prepričava situaciju u kojoj je jedan inspektor, privatno, došao na blagajnu na kojoj je radila radnica nakon isteka svoje smjene. Na pločici je pisalo njeno ime, iza nje je stajao raspored rada, inspektor ju je pitao radi li u svojoj smjeni, na što je ona, u strahu, odgovorila potvrdno. "U normalnoj državi, radnica bi rekla da radi prekovremeno, a inspektor bi pogledao na taj raspored", kaže Mišeljić, napominjući kako bi inspektori trebali samo usporediti rasporede sa zatečenim radnicima.

Državni inspektorat je u 2011. te u prvih šest mjeseci ove godine evidentirao 498 radnika koji su odrađivali nezakonite prekovremene sate. Poslodavci su pravo na tjedni odmor uskratili za 150 radnika. U tih godinu i pol dana obavili su ukupno 6.296 inspekcijskih nadzora.

- U inspekcijskim nadzorima unatrag godinu i pol utvrđeno je da poslodavci s 215 radnika nisu sklopili ugovor o radu prije početka rada, niti su im uručili pisanu potvrdu o sklopljenim ugovoru o radu te su na temelju toga inspektori donijeli upravnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti - stoji u odgovoru Državnog inspektorata, iz kojeg napominju i to da čak ni minimalnu plaću poslodavci nisu isplatili za 2.292 radnika. Tijekom inspekcijskih nadzora utvrđeno je 137 prekršaja odredbi Zakona o radu kojima su propisana prava radnika vezana uz korištenje godišnjeg odmora.

- Inspektori rada za radne odnose podnijeli su ukupno 1.654 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima, dvije kaznene prijave te su donijeli 205 upravnih mjera - odgovaraju iz Inspektorata.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
TRI MJESECA BEZ DANA ODMORA

- U turističkoj sezoni trgovkinje rade po tri mjeseca zaredom bez ijednog dana odmora, skupljajući 'slobodne' dane koje mogu iskoristiti tek nakon završetka sezone. Rade pod velikim pritiskom, ne stignu ni jesti ni piti, a pogotovo iskoristiti zakonskih 12 sati predaha između dva radna dana, jer rade do kasno u noć, i vraćaju se na posao ranom zorom - kaže predsjednica STH Dragica Mišeljić. Velik dio radnika u trgovini prima minimalnu plaću od 2.800 kuna bruto, kod "boljih" poslodavaca ta je plaća oko 3.500 kuna neto. Jedini je svijetli primjer DM, u kojem je neto-plaća trgovkinje oko 7.000 kuna.

SINDIKALIZAM NEPOŽELJAN

Prema riječima Dragice Mišeljić, u Hrvatskoj je sindikalno organizirano tek 30% zaposlenih u trgovini. Radnicima se odmah pri sklapanju ugovora o radu daje na znanje da sindikalno udruživanje nije poželjno, a potencijalno organiziranje sindikata onemogućava se stalnim zastrašivanjima. Radnici, kad dobiju otkaz, odmah dolaze u sindikat, no ne jave se prilikom sklapanja ugovora o radu, kad je vrijeme da se taj ugovor provjeri.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike