Novosti
POMOĆ POSLODAVCIMA

Poduzetnici koje ljuti administracija moći će se žaliti premijeru
Objavljeno 28. lipnja, 2012.

Vezani članci

HUP-OV SUSRET GOSPODARSTVENIKA DAN PODUZETNIKA OVE GODINE U NEŠTO DRUGAČIJEM OZRAČJU

Poslodavci od nove vlasti traže konkretne mjere za oporavak

ZAGREB - Hrvatski poduzetnici uskoro bi mogli sve svoje primjedbe, kritike i probleme s kojima se susreću dok od administracije traže dozvole i odobrenja za ulaganja prijavljivati na jednom mjestu - u Uredu premijera Zorana Milanovića. Pod izravnom ingerencijom Ureda premijera formirao bi se, kako doznajemo u Vladi, svojevrsni centar, koji bi postao mjesto gdje poduzetnici mogu prijaviti svoje probleme s administracijom, bilo da je riječ o namjernom postavljanju barijera, otezanju s donošenjem odluka, ili nenamjernom nesnalaženju činovnika koji najjednostavnije dozvole često pretvore u dugogodišnje iščekivanje.

O mogućnosti da se na administrativne barijere poduzetnici požale izravno Vladi, progovorio je i premijer Zoran Milanović u intervjuu RTL-u, gdje je rekao da se razmišlja "o projektu kroz koji bi se poduzetnicima otvorio prostor da napadaju i kritiziraju, jer onaj koji donosi odluke i izdaje dozvole, često uz najbolju namjeru neće vidjeti te prepreke u svim granama poduzetništva". O toj ideji premijer je kratko u ponedjeljak razgovarao i s Ivanom Miloložom, predsjednikom Vijeća članica Hrvatske udruge poslodavca koji privremeno i vodi tu udrugu. Sam Miloža ideju smatra dobrom, ali upozorava da bi bilo loše ako bi se ona pretvorila u to da poduzetnici imaju ured za žalbe i prigovore, ali da se nakon toga ništa ne promijeni. “Taj ured ili centar nikako ne bi smjeli voditi činovnici koji će uredno zaprimiti pritužbe nakon čega se ništa neće dogoditi. Tamo moraju biti dobri pravnici kojima će te žalbe i pritužbe nešto značiti i koji će moći shvatiti u kojem se smjeru trebaju mijenjati zakoni, ali i kad se poduzetnici neosnovano žale, jer su zapeli nešto izvesti bez obzira na to je li to moguće”, upozorava Miloloža.

Svjestan je i on da dio prepreka postavlja i lokalna administracija kojom Vlada ne upravlja izravno i zato smatra važnim da se uspostave standardi koji će vrijediti i u Zagrebu, i u Splitu, i u Osijeku.J.Marić

AKO TREBA, MOŽE I STUP SRAMA

Na pitanje bi li primjedbe trebale biti dostupne javnosti da se jasno vidi gdje je usko grlo i tko koči investicije, Miloloža kaže da objava možda nije loša ideja, ali nikako radi toga da se nekoga pribije na stup srama. “Ne bi možda bilo loše da ti podaci budu javni, pa da vidimo prvo koje su to stvari koje muče poduzetnike u svakoj hrvatskoj regiji. Za početak bi se mogle popraviti te stvari. Javna rasprava o pojedinim problemima pomogla bi i samoj administraciji, jer mi se ponekad čini da dobar dio pogrešaka ne čini namjerno, nego iz neznanja ili nepostojanja jasne prakse, rekao nam je Miloloža.

Ivan Miloloža

HUP

Taj ured ne bi smjeli voditi činovnici koji će zaprimiti pritužbe nakon čega se ništa neće dogoditi

Možda ste propustili...

PLENKOVIĆ IZ SABORA PORUČIO:

Ostajem još dugo tu s vama

POZNATA IT TVRTKA OČEKUJE ŠIRENJE POSLOVANJA

Infobip otvorio novi ured u Osijeku