Novosti
TOPLINSKI VAL OSJEČANIMA IZAZVAO TEŠKE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Vrućina puni neurološke ambulante,
povećan broj moždanih udara
Objavljeno 21. lipnja, 2012.
Najugroženiji su stariji sugrađani, no ambulantu su posjećivali i mlađi, pa čak i djeca.

Vezani članci

VRUĆINA PROUZROČILA SMRT 73-GODIŠNJAKA U HARKANOVCIMA

Stariji Slavonac prva žrtva toplinskog udara

OSIJEK - Četrdesetak pacijenata u jednom danu u neurološkoj ambulanti, gdje je uobičajen broj inače puno manji, zabrinjavajući je podatak s Klinike za neurologiju KBC-a Osijek. Najugroženiji su stariji sugrađani, no prema riječima dr. Davora Jančuljka, zamjenika predstojnice Klinike, ambulantu su u posljednja dva dana posjećivali i mlađi sugrađani pa čak i djeca.

- Dolaze nam cerebrovaskularni bolesnici sa smetnjama i to vrtoglavicom, mučninom, povraćanjem pa čak i moždanim udarima te epileptičnim napadima. Njihov je broj povećan u odnosu na uobičajeno stanje te je očigledno da ih je više zbog toplinskoga vala, odnosno zbog nepridržavanja preporuka liječnika i Ministarstva zdravlja da, bez prijeke potrebe, ne izlaze u vremenu od 11 do 16 sati - kaže dr. Jančuljak.

Da je situacija ozbiljna, govori i podatak kako se čak i naručeni pacijenti nisu trebali javljati liječniku, no suprotno svim uputama, dodaje dr. Jančuljak, dolazili su na pregled, što im je evidentno pogoršalo zdravstveno stanje. Olakotna je okolnost što kreveti na Klinici još uvijek nisu popunjeni, no ondje su dežurna i pripravna služba spremni na prihvat većeg broja pacijenata u slučaju potrebe. Također, redovitim otpuštanjem ležećih pacijenata, kaže dr. Jančuljak, osigurani su rezervni kreveti za sljedeće razdoblje u kojima se, kako najavljuju prognostičari, temperatura neće mijenjati.

Upravo zbog činjenice da će živa u termometru danas i sutra skočiti koji stupanj više, iz Hitne medicinske pomoći upozoravaju građane da se pridržavaju uputa i svih savjeta vezanih kako za prehranu, tako i za izlaske na otvoreno. Iako broj intervencija nije bio velik, telefon u prostorijama HMP-a, kaže dežurni dispečer, neprestano je zvonio, a građani uglavnom traže savjete, odnosno žale se na vrtoglavicu, nizak tlak, zujanje u ušima pa čak i proljev, što je također izazvano visokim temperaturama zraka.M.Mihelić

UZIMAJTE TEKUĆINU I OBILAZITE SVOJE STARIJE SUGRAĐANE

Piti dosta tekućine imperativ je za sve građane, a uz to liječnici upozoravaju i na nužnost uzimanja većeg broja obroka, ali manjih. “Uputno je prozračivati prostorije u večernjim satima. Građani se također ne bi smjeli izlagati fizičkom naporu, odnosno izlaziti u vrtove ili ići na tržnicu. Često nas građani pitaju trebaju li redovito uzimati lijekove i to svakako preporučujemo, kao i korigiranje krvnoga tlaka. Znaju li nekoga starijeg u obitelji ili u susjedstvu, svakako ga trebaju posjećivati i tjerati ga da uzima tekućinu”, savjetuje dežurna dispečerka HMP-a Osijek.

35

stupnjeva Celzijevih izmjereno je jučer u 17 sati u Osijeku

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO PROSTORNOGA UREĐENJA

Zbrinjavanje zbog klizišta

PREGOVORI O SASTAVU I PROGRAMU NOVE VLADE

Dogovor uskoro, manjine će imati potpredsjednika Sabora