Crna kronika
SMRT NA BILJSKOJ CESTI

Godinu i pol zatvora policajcu koji je pregazio pješaka
Objavljeno 4. lipnja, 2012.
Sud je uzeo kao otegotno okrivljenom što je pobjegao s mjesta nesreće.

OSIJEK - Zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja u kojoj je na Biljskoj cesti poginuo pješak Krunoslav Kozlović, na godinu i pol dana zatvora osuđen je Tomislav Stapić (35), nekadašnji interventni policajac PU osječko-baranjske.

Obrazlažući presudu, predsjednik vijeća, sudac Ivan Sajter, posebno je skrenuo pozornost na činjenicu da je sud uzeo kao otegotno okrivljenom što je pobjegao s mjesta nesreće.

- Došli ste kući. Spremili automobil u garažu, a potom vidjeli znatna oštećenja na automobilu te ste se vratili na mjesto nesreće u pratnji prijatelja. Oštećenog ste mogli na vrijeme uočiti jer je imao svijetlu odjeću na sebi - kazao je sudac posebno podsjećajući na Stapićeve riječi iz obrane kako je pješaka nekih 10-ak minuta ranije vidio da se kreće Biljskom cestom dok ga je zaobilazio.

Ipak, sud je pronašao i olakotne okolnosti. Sudski vještak ustanovio je da je Kozlović u krvi imao 1,8 promila alkohola. Kretao se oko dva do dva i pol metra od desnog ruba ceste, čime je pridonio vlastitom stradavanju. Policajac je u krvi imao 0,80 promila alkohola, a u trenutku nesreće vozilo se kretalo oko 80 kilometara na sat i nije bilo kočenja.

Za razliku od tužiteljstva koje je tražilo tri godine zatvora, obrana okrivljenog išla je u smjeru kako nije prekršio ni jednu odredbu zakona. Vozio je dopuštenom brzinom, a stradali je umnogome sam kriv za smrt jer se kretao cestom umjesto obližnjom pješačkom stazom.M.Matasović

Tomislav Stapić izgubio posao u osječkoj policiji

Prvostupanjski disciplinski postupak u policiji je okončan prestankom radnog odnosa za Tomislava Stapića. Inače, u svojoj obrani Stapić je na suđenju kazao da je prvo ugledao sjenu, a potom osjetio udar u vozilo. Kada je izišao na cestu, primijetio je da su farovi oštećeni. Bio je uvjeren da je udario u divljač. Došavši kući, predložio je supruzi da zajedno odu na sporno mjesto. No ona se rasplakala pa je nazvao kolegu iz policije s kojim je ponovno došao na mjesto nesreće. U travi su pronašli beživotno tijelo...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike