Novosti
U REMETINCU ZBOG SLUČAJA IZ 2004.

Sudjelovala u prosvjedima u Turskoj, a uhićena u Hrvatskoj
Objavljeno 31. svibnja, 2012.

ZAGREB - Turska državljanka sa stalnim prebivalištem u Njemačkoj Bashak Shahin Duman, uhićena je u utorak u zračnoj luci Pleso na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala turska policija. Ova 33-godišnja žena 2004. godine sudjelovala je u studentskim prosvjedima u Ankari, tijekom kojih je uhićeno 46 osoba. Studenti su se pobunili protiv antiterorističkog zakona, koji je ograničavao pravo na prosvjedovanje. Studenticu medicine Bashak Shahin država je teretila za "antidržavnu terorističku aktivnost" i osudila ju na šest godina zatvora. Međutim, kraj suđenja koje je trajalo sve do 2010., Shahin nije dočekala u Turskoj, kao ni većina njezinih kolega koji su uhićeni u vrijeme prosvjedne akcije, što će u Turskoj kasnije biti nazivana - "Protest 46". Odselila je u Njemačku, gdje je dobila stalno prebivalište i našla posao prevoditeljice. Mnogi njezini prijatelji tražili su i dobili politički azil u Njemačkoj i Švicarskoj. Shahin je mislila da joj politički azil neće trebati, budući da je dobila stalno prebivalište. Međutim, Turska je raspisala međunarodnu tjeralicu, što je saznala po slijetanju u Zagreb. Hrvatska policija bila je dužna po toj tjeralici postupiti.

- Optužena je za antidržavnu djelatnost, a to uhićenje studenata u Turskoj je poznat slučaj, kaže Nikola Vukobratović, prijatelj Shahin. Trebao je biti njezin domaćin, a sad se bori da ju ne izruče u Tursku. Čim je čuo za uhićenje, iz Njemačke je stigao i njezin muž Mesut Duman. “U pitanju je klasični politički proces”, govori Vukobratović. Potvrđuju to i izjave prijatelja uhićene studentice, koji su dobili politički azil. Prije 2004. Bashak Shahin Duman bila je uzorna, nikad privođena građanka Turske. Nakon "Protesta 46" i uvođenja u policijsku evidenciju problemi nisu prestajali, sve dok nije otputovala u Njemačku. Tamo se skrasila, udala i zaposlila. Znala je da u Tursku ne smije putovati, ali Hrvatska se nije činila kao problem. Danas je u pritvoru u Remetincu, a pred njom je borba za azil. U slučaju izručenja u Tursku čeka ju šest godina zatvora. Na Županijskom sudu neslužbeno doznajemo kako je pred sutkinjom izjavila da se boji izručenja. U zatvoru je, rekla je, vjerovatno čeka maltretiranje. L.Tomičić/A. Raić Knežević

Upozorenja EU i SAD-a

Europska unija i SAD nerijetko su upozoravale na porazno stanje ljudskih prava u Turskoj. U izvještaju State departmenta za 2010., primjerice, navodi se sljedeće: "Tužitelji su u Turskoj maltretirali pisce, novinare i političke ličnosti podnošenjem desetina tužbi sudu po osnovu raznih zakona kojima se ograničava sloboda medija." Do kraja 2010. vlasti su podigle više od 5.000 tužbi protiv novinara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike