Novosti
U FONDU 20 MILIJUNA KUNA MANJE

Strožiji kriteriji za braniteljske stipendije
Objavljeno 7. travnja, 2012.

ZAGREB - Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ove će godine podijeliti za trećinu manje stipendija nego lani, kad je stipendiju ovog fonda primilo oko 10.000 učenika i studenata. U 2011. godini njima je podijeljeno ukupno 64 milijuna kuna, dok ove godine fond raspolaže samo s oko 44 milijuna kuna. Po svemu sudeći, to će značiti za trećinu manje stipendista u školskoj godini 2011./2012., a radi pravednije raspodjele podići će se prag ocjena, kao jedan od ključnih kriterija pri dodjeli braniteljskih stipendija.

- Još uvijek ne znamo točno koliko ćemo novca podijeliti za stipendije jer dio novca kojim raspolažemo moramo odvojiti za administrativne poslove obrade zahtjeva, a dio za žalbeni postupak. U svakom slučaju, stipendija će biti manje nego lani, a broj kandidata koji za njih konkuriraju uvijek je i do četiri puta veći od broja stipendija koje dajemo - kaže novi privremeni direktor Fonda, Bojan Glavašević. Manjak novca neće se, kaže, nadomjestiti smanjenjem pojedinačnog iznosa stipendija, koje na godišnjoj razini za srednju školu iznose 3.000 kuna, za fakultet 7.000 kuna, a za poslijediplomski studij 6.000 kuna. “To je minimalni iznos koji im je potreban da osiguraju ono što im je potrebno za školovanje. Kako je kriterij za naše stipendije i imovinski cenzus, smatramo da u visinu stipendija ne treba dirati, nego ćemo postrožiti prag ocjena”, kaže Glavašević.

Dodjela stipendija može se, kažu u Fondu, očekivati za mjesec dana, a razlozi zbog kojih se kasni s tim poslom leže, kažu, u bivšoj upravi.(LJ.B.M.)

Bojan Glavašević

privremeni direktor Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece branitelja

Smatramo da u visinu stipendija ne treba dirati, nego ćemo postrožiti prag ocjena

Možda ste propustili...