Ekonomija
OZNAČEN POČETAK PROJEKTA WINE TOUR

U osječkoj Tvrđi - regionalni muzej vina
Objavljeno 30. ožujka, 2012.

OSIJEK - Osječko-baranjska županija posljednjih godina uložila je značajna financijska sredstva u razvoj kontinentalnog turizma. Samo u uređenje vinskih cesta, u koje je uključeno stotinjak udruga, koje na taj način promoviraju svoje vrhunske autohtone proizvode i vrlo kvalitetne turističke usluge, uloženo je više od milijun kuna. Trenutačno je na području županije 11 vinskih cesta, a 12. je u fazi otvaranja. Rečeno je to, između ostalog, na konferenciji projektnih partnera - predstavnika sedam jedinica lokalne samouprave, župana i dožupana Osječko-baranjske županije Vladimira Šišljagića i Željka Kraljička, pročelnice županijskog Odjela za poljoprivredu Silve Wendling i direktora Regionalne razvojne agencije Stjepana Ribića, na kojoj je ujedno označen i početak implementacije projekta Wine tour.

Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a najveći dio sredstava osiguran je iz programskog okvira IPA III C operativnog programa Regionalne konkurentnosti. Ukupna vrijednost projekta je 1.248.000 eura, od čega EU osigurava 936.389,92 eura, a Županija i partneri uključeni u provedbu osiguravaju 25 posto ukupnih sredstava, odnosno 312.129,97 eura.

Rok realizacije projekta Wine tour, započetog 1. ožujka ove godine, 18 je mjeseci od potpisivanja. Projektom je predviđeno uređenje 18,5 kilometara vinskih cesta - u općini Drenje 3,1 km, općini Erdut 3,4 km, općini Kneževi Vinogradi 1,9 km, općini Feričanci 2,6 km, općini Draž 2,7 km, općini Popovac 2,9 km te u Belom Manastiru 1,9 km. Uređena će biti i četiri mini muzeja u svakom od četiri vinogorja županije te regionalni muzej vina u Osijeku u Tvrđi. Z.Rupčić

800 HA NOVIH VINOGRADA

Osječko-baranjska županija u proteklih je šest godina sufinancirala i podizanje trajnih nasada vinograda, za što je izdvojeno ukupno tri milijuna kuna. U tom je razdoblju zasađeno 800 hektara novih vinograda.

Najčitanije iz rubrike