Kultura
SUVREMENA SCENA U PROGRAMU CONTREFUGUE

Plesni umjetnici na festivalu u Francuskoj
Objavljeno 27. veljače, 2012.
ZAGREB - Hrvatski festival Perforacije krajem veljače gostuje na plesnom festivalu DansFabrik u Brestu u Francuskoj. Suvremenu hrvatsku scenu predstavit će u programu Contrefugue umjetnici koji prelaze stroge žanrovske odrednice i imaju drukčiji pristup pokretu, sceni i odnosu s publikom.
“DansFabrik se nastavlja na sličan festival koji se u Brestu održavao desetak godina, a na koji je dolazilo između 200 i 300 producenata iz cijele Francuske”, rekao je Zvonimir Dobrović, selektor Contrefugue programa. Novi će festival nastaviti tu praksu.
Predstavljanje naših umjetnika na festivalu dobra je najava ovogodišnjeg velikog predstavljanja hrvatske umjetnosti u Francuskoj, u povodu ulaska RH u EU, od rujna do prosinca - smatra Dobrović.
Vlasta Delimar, koja još od kraja 70-ih performansima propituje tabue i stereotipe vezane uz žensko tijelo, svoju će umjetničku preokupaciju predstaviti izložbom “Woman is woman is woman”, a umjetnica mlađe generacije Petra Kovačić u radu “Act(ing)” pokušat će publici prenijeti osjećaj stvaranja, dok će u radu “Reflections” u fokus staviti samu sebe. Željko Zorica u Brest odlazi s djelomično jestivim instalacijama “Kroatisch-französische Freundschaft” i “Liberty loves the people”. Ime rada igra je riječi između hrvatske kuhinje, tj. stola kao dijela namještaja za kojim se donose važne političke i druge odluke, te političke fraze koja označava tradicionalno prijateljstvo dviju država. Splitska cirkuska kompanija Room 100 nastupit će s predstavom “C8H11N02”, što je kemijska oznaka za dopamin, neurotransmiter u mozgu koji podivlja kad osoba uđe u psihotično stanje svijesti.
Dobrović je za prvo izdanje festivala odabrao i umjetnike iz Bugarske, Makedonije i Slovenije koji potiču promjene, hvataju se u koštac s novim izazovima, eksperimentiraju s izričajem i inovacijama, intrigantni su i izravni.(B.V.)

Možda ste propustili...

XIII. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Porasla kvaliteta sviranja, napretka i broja učenika

Najčitanije iz rubrike