Ekonomija
VODEĆI HRVATSKI PROIZVOĐAČ PAPIRA I KARTONSKE AMBALAŽE USPJEŠNO ZAVRŠAVA 2011. GODINU

PAN na proljeće u Slatini kreće u investiciju vrijednu 320 mil. eura
Objavljeno 31. prosinca, 2011.
Vodeća hrvatska kompanija u svoj branši, Grupa PAN papirna industrija Zagreb, s velikim planovima ulazi u poslovnu 2012. godinu.
"Pripremamo se za sljedeću godinu, vodimo pregovore, razrađujemo planove. U 2012. godini, u okviru našega razvojnog projekta PAN-integral, kojim planiramo cjelovito preseljenje naših proizvodnji iz Zagreba u Slavoniju, konačno, već na proljeće, očekujemo početak gradnje tvornica celuloza i papira u Slatini, kao i svih ostalih objekata koji će biti u funkciji zbrinjavanja toplinske energije, prije svega gradnje objekata termoelektrane ukupne snage 25 MW električne energije. Pozvan sam i na potpisivanje ugovora kojima konačno zatvaramo i financijsku konstrukciju tog našeg megaprojekta vrijednog 320 milijuna eura", veli Marinko Mikulić, direktor PAN-a, te izražava očekivanje da više neće postojati ništa što bi kao prepreka stajalo na putu njegove realizacije.

Neopravdano zaustavljen razvoj
"Da je funkcionirao hrvatski pravni sustav, takva naša tvornica, koju smo tada planirali sagraditi u Ivanić Gradu, bila bi gotova prije sedam godina te supstituirala cjelovit uvoz celuloze i papira u Hrvatsku. Međutim, to se nije dogodilo zbog toga što nije funkcionirala pravna država. Očekujemo u novoj godini vraćanje povjerenja u pravnu državu, vraćanje povjerenja u zakone i važeće pravne norme iza kojih trebaju stajati sve državne institucije”, veli Mikulić i ističe nadalje da se treba konačno obračunati sa zloporabama u hrvatskom pravosuđu koje im je posljednjih osam godina donijelo velike štete.
"Mi smo morali preživjeti ucjenu na četiri milijuna eura nepostojećih tražbina, oglušivanje suda na vještačenje u našu korist, vidljive mane krivotvorenih dokumenata i trpjeli prijetnju stečajem na jednoj od naših tvrtki. Reket Petrola Ljubuški i drugih, krađa trezorskih dionica u društvu Bilokalnik, i to 52 posto, do sada je prouzročilo štetu od milijardu kuna. Također, otimanjem likvidnih sredstava s računa od strane Ministarstva financija na način da porezna uprava ne poštuje odluku Vlade iz vremena SDP-a (Račanove vlade) došlo je do štete na svim tvrtkama u milijunima kuna. Zapravo, trpjeli smo građevinsku mafiju koja je htjela uništiti tvrtku da bi se dočepala nekretnina”, veli Mikulić.
Pritom dodaje do oni u Grupaciji PAN imaju velika materijalna i ljudska bogatstva te je i njihovo pravo staviti ih u funkciju da budu u ulozi napretka naše zemlje. “Njihovim stavljanjem u funkciju mi hrvatskom društvu, odnosno građanima, vraćamo ono što smo i dužni vratiti, a to je poboljšanje životnog standarda, otvaranje novih radnih mjesta itd.” veli Mikulić i dodaje da novu 2012. godinu dočekuju s posebnim raspoloženjem. "Vjerujemo u daljnju demokratizaciju hrvatskog društva te da će se dogoditi upravo ono što su proklamirali i hrvatski predsjednik i novi premijer, a to je da treba vratiti povjerenje u pravnu državu i pravne norme, a što nam u PAN-u donosi sigurnost za budućnost. Stoga želim novoj vlasti mnogo uspjeha i mnogo sreće u tomu, a svim građanima Republike Hrvatske, poglavito čitateljima Glasa Slavonije, sretnu i blagoslovljenu novu godinu”, kaže Mikulić.

Uspješna 2011. godina
Poslovnu 2011. godinu Grupacija PAN završava uspješno. "Iako smo poslovali u uvjetima gospodarske recesije, uspjeli smo preživjeti. Ostvarili smo visoku proizvodnju, a uz velike aktivnosti naše komercijale uspjeli smo naše prodajno tržište znatno proširiti i izvan granica Hrvatske. Već sada znamo da ćemo moći prodati i dva puta više ambalaže u inozemstvu te računati da ćemo u sljedećoj godini ostvariti 150 - 200 milijuna kuna izvoza, te uknjižiti i značajnu dobit", kaže Mikulić.
Direktor PAN-a dodaje da su u ovoj godini obavili i značajno restrukturiranje tvrtke. Donekle je smanjen ukupan broj zaposlenih, no pritom je zaposleno niz novih mladih stručnih kadrova, tako da se sada značajnije kontroliraju tehnološki procesi u proizvodnji i pritom ostvaruju značajniji financijski učinci, a što rezultira i većom profitabilnosti tvrtke. Na taj način PAN se potvrđuje kao tvrtka koje može zadovoljiti i najzahtjevnije kupce u inozemstvu te ondje reprezentirati hrvatsko gospodarstvo.

Nikola VUKADINOVIĆ

Ne traže ono što im ne pripada
"Nadamo se da konačno ulazimo u normalno razdoblje. Nama u PAN-u ne treba pomoć da realiziramo naše razvojne projekte u smislu da nam Republika Hrvatska da nešto što nam ne pripada, da nam omogućava nešto što ne pripada i drugima, ali tražimo ravnopravnost pred zakonom, pravo na sudovanje, pripada nam pravo da štitimo svoju imovinu ravnopravno premda drugima u Republici Hrvatskoj, ali i prema svima onima koji iz inozemstva dolaze u Republiku Hrvatsku", veli Mikulić i dodaje: "Uz sve to, mi s punom odgovornošću možemo potvrditi da ćemo napraviti tvornicu koja će proizvoditi 500 tisuća tona papira i od tih količina najmanje 400 tisuća tona izvesti inozemnim kupcima, te ostvariti devizni priljev od najmanje 400 milijuna eura na godinu. I to bi se sve moglo početi događati u 2013. godini, kada bi već u radu imali više od 50 posto kapaciteta nove tvornice u Slatini.
A da bi tvornica celuloze i papira funkcionirala, trebamo podići 10.000 ha nasada mischantusa (hibridne trske), odnosno razviti mrežu kooperanata. Prilikom zbrinjavanja otpadne topline nužno će biti sagraditi plastenike, tvornicu za sušenje voća i povrća, terme i sl. To je sve nužna posljedica za razvoj, jer se radi o ogromnim kapacitetima otpadne topline. Takva aktivnost će nužno uvjetovati visok stupanj zaposlenosti i podizanje životnog standarda na području Slatine, Đakova, Slavonskog Broda, odnosno cijele Slavonije.”
Očekuju povrat Fabrike hartije u Beogradu
U PAN-u u 2012. godini očekuju i povrat ranije kupljene a potom neopravdano oduzete Fabrike hartije u Beogradu, za što odnedavno imaju i pravomoćnu presudu nadležnog suda Republike Srbije. "Očekujemo da ćemo mirno riješiti i sporove koje vodimo s Republikom Hrvatskom, a to i stoga što ne vjerujem da će u novoj vlasti biti interesa da održava stanje nastalo u proteklom vremenu nefunkcioniranja pravnog sustava, odnosno da ćemo u punoj mjeri imati pravo na pravedno suđenje, čega do sada nije bilo, ili da ćemo to riješiti bržim putem, arbitražom, odnosno pregovorima za stolom, i bez suda", veli Mikulić i dodaje da rješenjem te dvije stvari PAN postaje tvrtka broj 1 u Hrvatskoj i njezin snažan razvojni čimbenik.