Ekonomija
KATASTROFA TEKSTILNE INDUSTRIJE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Tekstilcima u devet mjeseci 2010. prepolovljeni prihodi
Objavljeno 10. veljače, 2011.
OSIJEK - Postojećih 56 tvrtki u proizvodnji tekstila, odjeće i kože u Osječko-baranjskoj županiji tijekom prošle, naglašeno recesijske godine, dodatno su, čak drastično, pogoršale rezultate poslovanja.
U prvih devet mjeseci 2010. godine te su tvrtke ostvarile ukupan prihod od 125,3 milijuna kuna, što je za 46 posto manje nego u isto, razdoblju 2009. godine, a najveći, 50-postotni pad ostvarile su tvrtke u djelatnosti proizvodnje odjeće. Ukupno je pritom ostvaren negativan poslovni rezultat, odnosno gubitak od približno osam milijuna kuna.
Udjel tekstilne i kožarske industrije u županijskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni pao je sa 2,2 posto u 2009. na samo oko 0,9 posto u 2010. godini. Ostvaren je izvoz u vrijednosti od 3,857 milijuna USD, što je 58 posto manje nego u istom razdoblju 2009. godine. Uvezeno je robe u vrijednosti od 5,45 milijuna USD pa je rezultat negativan saldo robne razmjene u iznosu od 1,549 milijuna USD. Investicije u dugotrajnu imovinu iznosile su 1,991 milijun kuna, što je čak 76 posto manje negoli godinu dana ranije. Uz sve to, broj zaposlenih je pao na samo 1.649, što je 14 posto manje nego u 2009. godini.
Ovi podaci izneseni su u utorak na sjednici Strukovne skupine tekstilne, odjevne i kožarske industrije Županijske komore Osijek, kojoj je prisustvovala i dr. Mirjana Gambiroža, viditeljica Sektora za tekstilnu industriju HGK. Pritom su brojni članovi Strukovne skupine, predstavnici županijskih tekstilnih tvrtki, izrazili veliko nezadovoljstvo zbog odnosa Vlade, odnosno Ministarstva gospodarstva prema toj gospodarskoj grani.
Posebno veliko nezadovoljstvo izraženo je prošlogodišnjim Vladinim potporama tekstilnoj i kožarskoj industriji (subvencije trajnih obrtnih sredstava, subvencije za tehnološku obnovu i subvencije za kanale distribucije) u okviru kojih je od prvotno planiranih 93, na kraju raspoređeno samo 40 milijuna kuna potpora, a njih je primilo samo pet tvrtki iz Osječko-baranjske županije u ukupnom iznosu od samo milijun kuna. Stoga je zatraženo da natječaj za ovogodišnje potpore tekstilcima bude raspisan što prije, kako se planirani iznos ne bi ponovno “istopio” u rebalansu državnog proračuna, no i da se ublaže kriteriji, odnosno sada snažni eliminirajući čimbenici, za njihovu dodjelu.

Nikola VUKADINOVIĆ

Mladi se stide krojačkog zanimanja
Tekstilci izražavaju veliko nezadovoljstvo sadašnjim sustavom obrazovanja mladih za tekstilna zanimanja. Istaknuto je da na Zavodu za zapošljavanje OBŽ-a postoji 200 radnika takvih zanimanja, ali se oni tek u malom broju javljaju na natječaje za zapošljavanje, jer svojim obrazovnim dosezima i životnom dobi više ne udovoljavaju potrebama tekstilne industrije. Uz ugašene škole za tekstilna zanimanja u Našicama i Belom Manastiru, u ovom trenutku se za takva zanimanja na razini županije školuje manje od 50 učenika. Ivan Klanac, predsjednik Strukovne skupine i predsjednik Uprave Slavonije MK Osijek, stid mladih za rad u tekstilnim zanimanjima vidi upravo u lošem školstvu, koje mladog tekstilca za tri ili četiri godine školovanja ne osposobi čak ni da samostalno sašije običnu žensku suknju.
46%
smanjen je ukupan prihod tekstilne industrije OBŽ u prvih devet mjeseci 2010.
58%
smanjen je izvoz
76%
smanjena su investicijska ulaganja
14%
smanjen je broj zaposlenih
Možda ste propustili...

NAJVIŠE IMAMO TRGOVAČKIH DRUŠTAVA

U Hrvatskoj aktivno 60,9 posto registriranih tvrtki

STRANI TURISTI U PRVA TRI MJESECA ČINILI VEĆINU

U komercijalnom smještaju 34,5 % više turističkih noćenja

Najčitanije iz rubrike