Kultura
LIKOVNOST PRVA OVOGODIŠNJA IZLOŽBA OSJEČKE GALERIJE LIKOVNIH UMJETNOSTI

Davor Vrankić u rodnom gradu izlaže nakon deset godina
Objavljeno 9. siječnja, 2010.
Prvo pa osječko, moglo bi se reći za prvu ovogodišnju izložbu osječke Galerije likovnih umjetnosti.
Svojom drugom samostalnom izložbom nakon deset godina u rodnome Osijeku, brojnoj se publici u Galeriji likovnih umjetnosti predstavio Davor Vrankić. Kako je rekao sam autor, sretnom se pokazala činjenica da je imao “na raspolaganju ciklus crteža koji može funkcionirati kao izložba”.
“Tako nastaju veliki i zaokruženi ciklusi kojima taj intimizam postaje glavnim sadržajem. Ova izložba upravo je takav ciklus, bitne odlike ovog slikarstva prepoznajemo u cijelosnosti izložbe, ali i svakom dijelu slike, pa i njezinu najmanjem detalju”, napomenuo je kustos Vlastimir Kusik.
Osječka izložba uključuje 31 umjetnički crtež u tehnici olovke na papiru različitih formata, pa i onih velikih 220x350 cm, a nosi naziv “Dozvoli da te učinim stvarnim” (Let Me Make You Real). Riječ je o dvoznačnom nazivu, igri koja nema eksplicitnu poruku, pojašnjava Vrankić. Njegov cilj nije promatraču nametnuti poruku, nego mu dopustiti da se sam postavi prema crtežu, koji mu može biti privlačan, ali i odbojan, kaže autor. Za neke crteže velikog formata katkad mu je potrebno i nekoliko godina, a mali crteži nerijetko mu posluže kao poligon za velike.
Iako se mnogima njegov proboj na svjetsku likovnu scenu može činiti lakim i iznenadnim, nije se dogodio preko noći, kaže Vrankić, kojega njegovi sugrađani i prijatelji znaju po nadimku Dac. Događalo se to polako, godinama, a svemu su prethodile godine rada.
Iako živi na relaciji Pariz - New York, njegov rad kontinuirano već dva desetljeća prate i Osječani pa tako i GLU, napomenuo je na otvorenju Vlastimir Kusik, muzejski savjetnik, kustos Vrankićeve izložbe i autor predgovora u katalogu (čiji dizajn, kao i likovno rješenje plakata potpisuje svjetski poznati i cijenjeni umjetnik Mirko Ilić). Nastojali su predstaviti osječkoj publici dio Vrankićeva opusa, nije krio zadovoljstvo Vlastimir Kusik.
“Jasno je kako Vrankić izričaj svog imaginarnog svijeta oblikuje olovkom u mediju crteža. Na djelu je temeljito odnjegovana slikarska kultura likovnog govora vrlo složenog vizualnog jezika, koji je slikar stvarao prema vrlo preciznim načelima vlastitog slikarskog izbora, kako teme i sadržaja, tako i slikarske forme”, zapisao je Kusik.
Ravnateljica Branka Balen prisjetila se vremena od prije 20-ak godina kada su s Vrankićem “rušili svijet, kulture, razgovarali o književnosti”. Čast otvoriti izložbu pripala je osječkoj dogradonačelnici Danijeli Lovoković.

Narcisa BOŠNJAK

Osijek, Rijeka, New York, Pariz...
Četrdesetpetogodišnjeg Davora Vrankića nakon Osijeka, gdje će njegova izložba biti otvorena do 28. siječnja, te nakon Rijeke (gdje u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izlaže od 10. veljače do 2. ožujka), očekuje uskoro izložba i u New Yorku, te u Parizu (na Salonu suvremenog crteža, na kojem je sudjelovao i 2009.).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike