Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Aoj svitu svašta si izduro
Datum objave: 7. studenog, 2022.
Svitu moj njeko šugavo vrime došlo. Ne smiš nikom ništa kazat a da ne digne nos i da se nađe uvridit, ta nesmiš nikog krivo pogledat. Zato postoji naš slavonski bećarac koji kazuje puno toga. E sad ja ću probat naše bećarce malo prilagodit današnjoj situaciji. Meni je u sićanju osto naj “Popela se žaba na banderu, pa se keri što je na banderu”! Nit su se žabe pentrale po bandera, nit su svi imali elektrike. Puno se vi dana divani o poskupljenju struje, tako da bi boljem paso vaj bećarac: “Mili Bože poskupila struja, sad banderu zapišava kuja”!

Sretnem njeki dan Matu apetnjaka, reko, Mata šta ima? Ništa moj Iva, žurim u apateku, iđem kupit ni ludara tableta za spavanje, navečer kad zaladi glomnem dvi tri, oma zaspem, tako ću ušparat koju fatljiku. Kad nam poisključuju struju kontam kako će se ondak pivat, mislim da će bit vako: “E moj Mata, čudo se događa, tvoja žena moju đecu rađa”! Ja neću ko Mata kupovat ludare da bi mogo spavat, ta ima rakije, samo se nadam da i tu neće doć do recesije. Sad kad vidim pošto je mliko u dučana sviđa mi se naj bećarac: “Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu”! E što bi to bilo lipo, ođeš u štalu, podojiš kolkom ti treba, oma kiku na vršiku.

Spominjo sam lipi moji kako uštedjet na njekim stavkama. Znam jednog drljopana iz Bošnjaka, on štedi i ženu. Reko, Stipa, kako ti je to uspilo? Lipo Iva, našo sam si ljubavnicu, tako ja štedim svoju Rezu. Zato ona ni štedila, tako da Stipa čeka svinjokolje kako bi napravio novo zubalo. Moram se malo dotaknit i naši drmatora, jer malo, malo njeko završi u reštu. Kazo bi moj pokojni dado, kad, tad jedan propiva. Zato je kod nji popularan vaj bećarac: “Ajd kolega što nas dvoje znamo, da u crnu zemlju zakopamo”! Puno toga bi ja vama svitu kazo, a na kraju samo da ne bude vako: “Sve poskupilo, svud nastalo s**nje, neblakami nije dobro stanje”!

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!