Osijek
EFOS: PRVI STUDENTSKI SAJAM ODRŽIVE MODE

Radije nosi rabljenu odjeću,
ne trči za “brzom modom”!
Objavljeno 28. svibnja, 2024.
Svake se sekunde u svijetu odbaci hrpa odjeće veličine nogometnog igrališta
Svake se sekunde u svijetu odbaci hrpa odjeće veličine nogometnog igrališta. Studije pokazuju da se 20-ak posto odjeće u ormarima nikada ili vrlo rijetko nosi. Čak 87 posto materijala završit će u spalionicama ili na odlagalištima, a samo se jedan posto reciklira u novu odjeću. Naposljetku, hoće li korištenje rabljene odjeće u velikoj mjeri zamijeniti kupnju nove?

Na Ekonomskom fakultetu održan je prvi Studentski sajam održive mode. Organizirali su ga studenti treće godine prijediplomskog studija koji pohađaju kolegije Poslovna etika i Cirkularna ekonomija kako bi pružili odgovore upravo na navedena pitanja, ali i nastojali djelovati na osvještavanje o tome kako je industrija odjeće jedan od najvećih onečišćivača okoliša.

- Pokušali smo povezati teoriju i praksu, predavanje i stvarni život kako bismo osvijestili studente o svim problemima koje sa sobom nosi "brza moda". Zbog toga smo organizirali sajam rabljene odjeće, ali želimo upozoriti na problem, a to je da se najveća količina odjevnih predmeta neadekvatno odlaže nakon samo nekoliko nošenja. To ovim sajmom želimo promijeniti, potaknuti studente da daju novi život staroj odjeći, da iskoriste rabljenu, naprave nešto dobro za sebe jer će obnoviti svoju garderobu za minimalni iznos od jednog eura - rekla je Ljerka Sedlan Kőnig, predavačica na kolegiju Cirkularna ekonomija.

Ona, kao i Julija Perić, predavačica na kolegiju Poslovna etika, u prvi će plan staviti studente, jer ovo je bila njihova ideja, njihov projekt. Oni su se u realizaciji sajma podijelili u tri tima: logistički, marketinški i financijski.

- U okviru naša dva kolegija došli smo na ideju napraviti projekt koji će biti društveno koristan i ekološki održiv, i tako se rodila ideja o sajmu rabljene odjeće. Skupljali smo odjeću gotovo tri tjedna, a namjera nam je da se sajam organizira i iduće godine - rekla je Iva, voditeljica logističkog tima.

Vedrana je kao voditeljica marketing-tima istaknula kako im je cilj smanjiti utjecaj koji "fast fashion" ima ne samo na mlade nego na gotovo sve sfere života.

Sajam je otvoren panel-diskusijom Kako djelovati održivo u "neodrživoj" industriji na kojemu su svoja razmišljanja podijelili Lovorka Tkalčić Dujić (Srednja strukovna škola Vinkovci), Vedran Grizbaher (Udruga Plantaža) i Katarina Horvat (Horka d.o.o.). Također, predavanje o temi oblikovanja novog viđenja poslovanja, rada i stvaranja, održala je Ivana Biočina, osnivačica Instituta održive mode.

Sajam je zaključen aukcijom prikupljene robe (i obuće), no i to je bilo s višim ciljem - prikupljanje donacija za humanitarnu udrugu Moje dijete.

- Ova je humanitarna organizacija posvećena zaštiti i poboljšanju kvalitete liječenja djece oboljele od malignih bolesti te pružanju podrške u nabavi lijekova i ortopedskih pomagala, kao i pružanju humanitarne pomoći roditeljima u teškim situacijama povezanima s bolesti - objašnjavaju organizatori.

- Cijelom ovom inicijativom, pa, evo, i realizacijom, pokazali smo studentima da kolegiji međusobno imaju smisla, a da ono što učimo u dvorani, itekako ima smisla izvan nje - zaključila je Perić.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

U ČETVRTAK I PETAK U OPĆINI BILJE

Zaprašivanje komaraca

Najčitanije iz rubrike