Crna kronika
ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU

Suđenje za ubojstvo Mihaele Berak u srpnju
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Smažil je ponovio da se smatra krivim za prouzročenje smrti iz nehaja, no ne i za ubojstvo kako ga se optužnicom tereti
Na Županijskom sudu u Osijeku u utorak je održano pripremno ročište u predmetu protiv Marka Smažila, kojeg se tereti za ubojstvo osječke studentice Mihaele Berak. Pripremna ročišta nikada nisu otvorena za javnost, pa tako nije bilo ni ovo. Ipak, kako doznajemo, obrana i optužba suglasile su se oko izvođenja dokaza, a Smažil je ponovio da se smatra krivim za prouzročenje smrti iz nehaja, no ne i za ubojstvo kako ga tužiteljstvo optužnicom tereti. Prva sudska rasprava zakazana je za 4. srpnja.

Marka Smažila optužnicom se tereti da je 20. rujna 2023. godine oko 22 sata, u Cvjetkovoj ulici u Osijeku, u stanu na drugom katu, u nakani da ju liši života, iz službenog pištolja ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i zadao joj prostrijelnu ozljedu glave i vrata s razdorom glavne vratne arterije i vene. Ozljeda se kvalificira kao teška tjelesna ozljeda sa smrtnim ishodom i od nje je djevojka preminula na mjestu događaja.

Iznoseći svoju obranu u policiji i županijskom državnom odvjetništvu, Marko Smažil rekao je da Mihaelu nije imao namjeru ubiti, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem. Vještačenjem je utvrđeno da je u krvi imao najmanje 0,63 promila alkohola. Tužiteljstvo smatra kako je Smažilova obrana nelogična, neuvjerljiva, kontradiktorna i u suprotnosti s ostalim dokazima te usmjerena na izbjegavanje kaznene odgovornosti. Iz psihijatrijskog nalaza i mišljenja za Marka Smažila proizlazi kako kod njega nema psihopatologijskih elemenata na osnovi kojih bi njegove sposobnosti shvaćanja značenja vlastitog postupanja, kao i vladanja svojom voljom u vrijeme počinjenja kaznenog djela, bile smanjene u bilo kojem stupnju te je raspravno sposoban.

Više svjedoka istražiteljima ispričalo je kako se žrtva u više navrata žalila na okrivljenika da se prema njoj ponaša posesivno i manipulativno i da želi kontrolirati gdje se i s kim se nalazi, odnosno da iskazuje ljubomoru. To su istražitelji i potvrdili kroz pribavljenu korespondenciju između žrtve i svjedoka preko društvenih mreža, kao i na temelju rezultata pretraga mobitela okrivljenika i mobitela žrtve te isto tako i na temelju psihijatrijskog vještačenja okrivljenika na temelju kojega proizlazi da je okrivljenik osoba s narcisoidnim i latentno agresivnim crtama ličnosti sklon kontrolirati druge osobe.

Sandra Lacić
OPRAO JE RUKE NAKON PUCANJA
Činjenicu da Marko Smažil nije imao na rukama barutnih čestica istražitelji tumače time što je nakon pucanja oprao ruke iako je u svojoj obrani navodio kako ruke uopće nije prao niti je mijenjao mjesto događaja. U prilog tome govore izuzeti i fiksirani tragovi s mjesta događaja tijekom očevida, a posebice iskaz voditelja Službe za očevide i kriminalističku tehniku koji je u prvom kontaktu s okrivljenikom neposredno nakon događaja osjetio na njegovim rukama miris sapuna.

Možda ste propustili...

SLAVONSKI BROD

Prijave zbog marihuane

U ISTRAŽNOM ZATVORU ZAVRŠIO 39-GODIŠNJAK

Istukao dvojicu metalnom palicom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana