Regija
NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Kiša u samo pola sata pala i do visine prozora. Uništeni domovi. Led se topio danima, u nekim ulicama stvorio i ledene gromade
ĐAKOVOProšlotjedno nevrijeme koje je u Đakovu nosilo i krovove, a potom noć s 41 litrom kiše zbog koje su samo vatrogasci imali 30-ak intervencija ispumpavanja poplavljenih podruma, podsjetilo je još jednom na svu nepredvidivost i snagu prirode, ali i na nezamapćenu poplavu u Đakovu prije 30 godina, 19. lipnja 1994., kada se grad pod vodom i do visine prozora na kućama našao u samo pola sata, kada je palo čak 170 litara kiše, a led se topio danima.

Sve je bilo popraćeno velikom grmljavinom i vjetrom.

Apokaliptični prizori


Romansirano, s vremenskim odmakom, danas bismo rekli da je Đakovo tog petka popodne bio poput Venecije, no tada se to tako nije nimalo činilo. Prizori su bili apokaliptični - voda i do prozora, uništeni su bili brojni domovi, podrumi, gospodarske prostorije, vrtovi, urod, okolne oranice, gospodarski subjekti... Poplavljeni su tada bili cijeli dijelovi grada poput Kajzerova mlina, tj. Zvijezde, Vile, Pašinog prolaza, Ulice Joze Ivakića itd. U vrlo kratkom vremenu napadalo je toliko leda da se grad u lipnju, prvom ljetnom mjesecu, doslovno bijelio, ponegdje i danima tijekom kojih se polako topio. Na nj se išlo lopatama, no u nekim ulicama, poput Luke Botića, i ralicama, jer je tu stvorio veliku, 80 centimetara visoku gromadu. Ceste, pločnici i drugi javni prostori bili su pod vodom. U pojedinim dijelovima grada, nije pretjerivanje, komotno se moglo - čamcima.

Poplavile su sve gradske depresije, najniže točke, jer tadašnji sustav odvodnje toliku vodenu masu u tako kratkom vemenu jednostavno nije mogao apsorbirati, ponovno potvrdivši sve svoje slabe točke. Poziva vatrogascima za ispumpavanje bilo je bezbroj, izvanredno je zasjedala gradska uprava, a na njezinu čelu bio je tada gradonačelnik Antun Fabijančić.

Đakovački vrijedni pratitelj vremenskih (ne)prilika Bartol Bačić zapisao je tada: "Veliko nevrijeme u Đakovu, s ledom i jakom kišom. Bila je i velika grmljavina. Na korzu je bilo 22 centimetra leda, temperatura je naglo pala. U rupi u Botićevoj ulici, kod križa, nakupilo ga se velika gromadu visine oko 80 centimetara i topila se punih osam dana."

Izvukao ga gusjeničar


- U Botićevoj je zbog ledene gromade zapeo šleper, kotači mu se okreću, a kamion ni makac. Došao je John Deere da ga izvlači, no nije mogao, pa je stigao još jedan, opet ništa. Izvučen je kada je stigao gusjeničar - prepričao je Bačić. U 52 godine, koliko svakodnevno bilježi đakovačke vremenske prilike, to je najveće nevrijeme.

Voda je bila prodrla i u tadašnji dućan Zvijezda koji se nalazio u jednoj od najnižih točaka u gradu.

Nakon prvotnog šoka, mlađi su se potom u pojedinim dijelovima grada usred lipnja grudali i spuštali na ledu u koritu za svinjokolju.

Suzana Župan
Do sada u 2024. u Đakovu palo 213 litara kiše
Usporedbe radi, toga 19. lipnja 1994. u Đakovu je samo u pola sata palo 170 litara kiše, a dosad je u 2024. godini, znači u gotovo pet mjeseci, palo 213 litara oborina. Nakon te poplave strah je u gradu izazivala i samo malo jača kiša. No, nakon toga biblijskog potopa, u Đakovu se prišlo rješavanju kolektorske mreže na kritičnim točkama i spornim potezima, pa takvih situacija kao one iz 1994. više nije bilo. Također, sustav odvodnje nedavno je unaprijeđen velikim projektom Aglomeracija Đakovo, no slijede i daljnji koraci.

Možda ste propustili...

MATICA UMIROVLJENIKA BELIŠĆE

Dan otvorenih vrata i turniri

OD 14. DO 16. LIPNJA U DRENJU

26. Susreti prijateljstva

DRAŽEN ŠAFAR PITOMAČKIM UČENICIMA

Izrada dekoracija od voća i povrća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”