Crna kronika
U DONJIM EMEVCIMA KOD POŽEGE

U požaru staje izgorjelo 10 svinja i kombajn
Objavljeno 20. svibnja, 2024.

Dvije požarne intervencije, od koji jedna velika koja je za posljedicu imala veliku materijalnu štetu, imali su u subotu vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Požega. Na prvu intervenciju izišli su nešto poslije 13 sati u Donjim Emovcima, gdje je izbio požar na staji 81-godišnjaka. Potpuno je izgorjela unutrašnjost i krov, kombajan, više poljoprivrednih priključaka te deset svinja.

- Na intervenciju smo izišli u 13.28 s navalnim vozilom i troje vatrogasaca, a već nakon izlaska iz vatrogasne postrojbe, na pet kilometara udaljenosti primijećen je veliki oblak dima. Zbog toga je voditelj smjene pozvao dodatne dvije smjene JVP-a Požega te uzbunio DVD Požega.

Zatekli smo požar objekta veličine 300 kvadrata koji je bio kompletno u plamenu u razbuktaloj fazi. Požarom je bila zahvaćena staja u kojoj se nalazilo 40 svinja i nepoznat broj prasaca, garaže s kombajnom, traktorskom prikolicom i radionicom s raznim uskladištenim zapaljivim tekućinama (benzin i lož-ulje, motorno ulje) i plinovima u bocama (propan-butan, acetilen, argon, kisik), priopćili su iz JVP-a Požega koji su spriječili da se vatra proširi na susjedne objekte, te su počeli spašavati životinje. "Ukupan broj snaga na intervenciji je 20 vatrogasaca (12 JVP, 8 DVD), 7 vozila, a utrošeno je 40 000 litara vode te 50 litara pjenila. S ovako malim brojem snaga u početnoj fazi gašenja požar je zadržan u okvirima u kojima je nastao te se nije proširio na obližnje susjedne objekte, uz činjenicu da u blizini nije bio ni jedan hidrant. Nadljudskim naporima spašeno je 70 % svinja", priopćili su vatrogasci. Požar je lokaliziran u 17 sati, a potpuno ugašen u 18 sati.


Vatrogasi nisu imali ni pola sata odmora jer je u 18.33 od Centra 112 zaprimljena nova dojava o požaru na otvorenom prostoru u naselju Ugarci, gdje se vatra potpomognuta vjetrom širila prema gospodarskom objektu. Na ovoj intervenciji sudjelovala je jedna smjena s navalnim vozilom i tri vatrogasca, a utrošeno je 2500 litara vode. Policijska istraga pokazala je kako je 56-godišnjakinja spaljivala suho granje i drugi otpad a da nije poduzela sve mjere da se požar ne proširi. Zbog vjetra požar se nekontrolirano proširio.

M.Bugarić

Možda ste propustili...

PRIJAVLJEN 18-GODIŠNJAK IZ NOVE GRADIŠKE

Bacio drogu kada je vidio policiju

NAKON PROMETNE NESREĆE U KAPTOLU KOD POŽEGE

Uhićen vozač zbog smrti biciklista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana