Magazin
TEMA TJEDNA: NOVI SABOR I NOVA VLADA

Ankica Mamić: Ministrima iz DP-a treba dati 100 dana pa ih onda ocjenjivati
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
ANKICA MAMIĆ Komunikacijska stručnjakinja i vlasnica Agencije IMC iz Zagreba

Kad govorimo o novom sazivu Sabora, govorimo zapravo o rezultatima izbora koji su bili i očekivani u skladu s istraživanjima javnog mnijenja - kaže Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja i vlasnica Agencije IMC iz Zagreba, te dodaje:

- Naime, nakon što se predsjednik Milanović aktivno uključio u kampanju na strani koalicije Rijeke pravde, bitno je podignuo rejting SDP-a, koji se i sada, prema prvom istraživanju nakon izbora, drži i dalje relativno visoko. Što se tiče Domovinskog pokreta, na prošlim je izborima imao i bolji rezultat po broju zastupnika u Saboru. Međutim, zahvaljujući svom dobrom rezultatu HDZ ih tada nije trebao kao partnera za slaganje većine i Domovinski pokret je ostao u oporbi. Ovaj put postali su neizbježni i nakon izbora bilo je jasno da će većinu slagati HDZ i Domovinski pokret.

Mislim da Hrvatska zbog toga neće skrenuti previše udesno, jer će premijer Plenković zasigurno činiti sve da do toga ne dođe. Jednim dijelom dio većine postali su i zastupnici manjina i zasigurno će se voditi računa o tome da se na bilo koji način ne umanjuju njihova prava. HDZ će, kada se radi o pravima manjina, manjinskih skupina, zaštiti žena i drugih prava, uvijek naći dovoljno ruku za podršku i na lijevom spektru, kao što je bilo i prilikom usvajanja Istanbulske konvencije.

Koliko ovakav koalicijski savez HDZ-a i DP-a može biti dugoročno stabilna opcija, i o čemu to ovisi, ponajviše?

- Vlast je najbolje ljepilo. Stoga zbog želje za sudjelovanjem u vlasti neće se tako lako razilaziti. Mogli smo to vidjeti i iz izjave Vesne Vučemilović, koja je jasno dala do znanja da želi biti u poziciji donošenja odluka i da ne zna što bi radila u opoziciji četiri godine. Ipak, vidljivo je da nema "kemije" između HDZ-a i DP-a, pa ne treba isključiti scenarij u kojem se već traže zamjenski koalicijski partneri. Svakako će puno toga ovisiti i o tome kako će ministri iz redova DP-a obavljati svoj posao, kako će ih ocjenjivati mediji i posljedično javnost. Naravno, ovisit će i o tome hoće li nakon EU izbora premijer Plenković možda odlučiti potražiti budućnost u Bruxellesu, o čemu se već dugo nagađa.

Kako komentirate raspodjelu ministarstava između HDZ-a i DP-a? Očekivano, logično ili dvojbeno, gledajući važnost i značenje pojedinih resora, i u političkom i u općedruštvenom smislu?

- Očekivano, premijer je zadržao svoje ministre jer je očito zadovoljan njihovim radom, što je i komunicirao tijekom cijele kampanje vezano uz postignuća njegove vlade u prošlom mandatu. Što se tiče HDZ-a, nema iznenađenja, a ministre iz redova DP-a ćemo tek ocjenjivati. Mislim da im treba dati sto dana mira pa ih onda ocjenjivati.

Kad smo na kraju dobili i novi Sabor i novu vladu, jesmo li time dobili i nužnu političku stabilnost za novi četverogodišnji mandat? Drugim riječima, koji će biti novi izazovi pred novim Saborom, ali i izazovi pred novom vladom, i na domaćem terenu i u širem međunarodnom kontekstu?

- Izazova na međunarodnom kontekstu ne nedostaje, rat između Rusije i Ukrajine i dalje bukti, europske zemlje pojačavaju svoje budžete za obranu, pa tako i Hrvatska. Uvijek se mogu dogoditi i nepredviđene stvari poput pandemije COVID. Ipak, najveći izazov ovoj vladi bit će veliko nezadovoljstvo građana smjerom u kojem ide država, koje je bilo na razini 70 % i dok smo imali prošlu stabilnu vladu. Ne vidim da se aktivno radi na mijenjanju te percepcije u javnosti, a takva negativna percepcija otežava provođenje bilo kakvih reformi.

Vidjeli smo da je ulaskom DP-a Vlada povećana za dva ministarstva, i to implicira velik broj novih državnih tajnika, zamjenika i raznih drugih službenika, a svi se slažemo da imamo prevelik javni sektor. To je pitanje koje se nameće i sada prilikom formiranja ove nove vlade i to je zasigurno jako važna tema i veliki problem za privatni sektor. Uz to, to dodatno potiče nezadovoljstvo građana koji smatraju da se javni novac prelagano troši.

Stabilnost nove vlade ovisit će ne samo o broju ruku koje se dižu za izglasavanje svega što želi Vlada nego i o tome da se namire interesi koalicijskih partnera. U prošlom mandatu to su bili manji partneri, a sada je tu DP kao veliki partner i to će biti mnogo izazovnije. (D.J.)

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: MODERNA DRŽAVA

Budućnost se gradi odgovornim vođenjem

KLIMATSKA UTOPIJA: OSTVARENJE CILJA NEDOSTIŽNO DO 2030.

Sunce i vjetar u sjeni nafte i benzina