Novosti
NEKRETNINE

Cijene će morati u korekciju
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Tržište nekretnina ušlo je u novi ciklus, obilježen usporavanjem, koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je u četvrtak na otvaranju 37. Foruma poslovanja nekretninama, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Rast kamatnih stopa i pad tržišta u mnogim državama EU-a, nedovoljna produkcija novih stanova za srednju i nižu platnu moć kupaca te nerealna očekivanja prodavatelja stanova, prije svega onih starije gradnje, snažno su utjecali na tržište nekretnina, ističe se u priopćenju iz HGK. "Sve to dovelo je do velikog rasta traženih cijena stambenih nekretnina proteklih nekoliko godina. Neodrživost takvog pristupa tržištu vidi se u padu prometa u 2023. za čak 6,9 posto i padu kupnje stranaca za 7,1 posto", kazao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK. Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne može prodati po traženim cijenama, pa će, mišljenja je Ranilović, vlasnici morati uskoro korigirati cijene ako žele pronaći kupce. Tržište nekretnina u Hrvatskoj i dalje je polarizirano. S jedne strane vrlo je aktivno tržište u Zagrebu i priobalju, a u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj potražnja i aktivnost mnogo su manje, osim iznimke u nekoliko većih gradova. Ipak, prema riječima Ivana Bižanovića, dopredsjednika Udruženja, o tom pitanju uočljive su određene promjene. "O potencijalu tržišta nekretnina u Slavoniji, Lici, Dalmatinskoj zagori i središnjoj Hrvatskoj puno se manje govori, ali on nije zanemariv. Gledajući po regijama, imamo sjajne primjere pozitivnih utjecaja razvoja gospodarstva na sektor nekretnina od turizma do energetike i vjerujemo da će taj trend biti sve vidljiviji", kazao je Bižanović.

U fokusu proljetnog izdanja Foruma nekretnina je i pitanje priuštivosti stanovanja, jedno od najvažnijih za tržište nekretnina, tako i društvo u cjelini. Rješavanjem tog pitanja, između ostalog, zaustavio bi se negativan trend iseljavanja stanovništva iz zemlje. H
Možda ste propustili...

ŠOKANTAN I UZNEMIRUJUĆI DOGAĐAJ NA MARKOVU TRGU

Polio se benzinom i zapalio, cijelo mu je tijelo zahvaćeno opeklinama

NA UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA NEĆE SE KANDIDIRATI NITI ZA JEDNU FUNKCIJU

Grbin: Više neću biti predsjednik SDP-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog