Mozaik
FINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nastupa
23., što mu ide u korist
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Šanse za pobjedu trenutačno su mu 41 posto, a na drugo mjesto popeo se Izrael sa 17 posto
Nakon dvije polufinalne večeri, u noći na petak objavljen je i raspored kojim će se izvoditi pjesme u subotnjem finalu Eurosonga, koji se ove godine održava u švedskom Malmöu. Naš Baby Lasagna nastupit će 23., što mu ide u korist, jer je poznato da češće pobjedu odnose izvođači s kraja natjecanja nego s početka.

Duboko u noći Europska radiotelevizijska unija (EBU) prezentirala je redoslijed nastupa u finalu Eurosonga 2024. Kao i gotovo svake godine dosad, raspored nastupanja napravljen je na bazi ždrijeba, koji su finalisti odradili netom prije konferencija za novinare, raspoređen na prvi dio, drugi dio i producentski izbor. Hrvatski predstavnik Baby Lasagna nastupit će pod rednim brojem 23, nakon nastupa slovenske predstavnice Raiven i prije gruzijske Nutse Buzaladze.

Uz odobrenje EBU-a, producenti sa švedske televizije SVT odlučili su kako ćemo finalne nastupe gledati u ovom nizu: Švedska, Ukrajina, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Izrael, Litva, Španjolska, Estonija, Irska, Latvija, Grčka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Italija, Srbija, Finska, Portugal, Armenija, Cipar, Švicarska, Slovenija, Hrvatska, Gruzija, Francuska i Austrija.

Podsjetimo, na izboru za najbolju pjesmu Europe natječe se 26 zemalja. Naš Marko i njegov hit "Rim Tim Tagi Dim" već su osvojili europsku publiku, što potvrđuju i kladionice, na kojima Baby Lasagna uvjerljivo vodi već duže vrijeme. Baby Lasagni u četvrtak je uručena i nagrada OGAE-a (The Organisation Générale des Amateurs de l‘Eurovision), o kojoj odlučuje zajednica obožavatelja Eurovizije.

- To me čini ponosnim. Na kraju dana, neće mi žiri dolaziti na koncerte, nego publika - izjavio je Marko.

Na kladionicama postoji zasebna tablica koja predviđa komu će žiri dati najviše svojih bodova. Tu prednjači Švicarac Nemo i njegova pjesma "The code" sa šansom za pobjedu od 39 %. Na drugom mjestu je Francuska s 20 %, a na trećem Italija s 10 %. Kladioničari predviđaju da će Baby Lasagna biti četvrti s najvećim brojem bodova žirija, a šanse za pobjedu tad iznose 7 %. Nakon njega je Ukrajina s 4 %. Na tablici koja se bavi samo glasovima publike situacija je drukčija. Tu je Lasagna glavni favorit za pobjedu sa šansom od 48 %. Za njim idu Ukrajina (11 %), Nizozemska (10 %), Irska (7 %) i Izrael (4 %), a favorit žirija, Nemo, na šestom je mjestu sa šansama od 3 %.

To su odvojene tablice, odvojenih glasova, publike i žirija. Lasagna je na glavnoj tablici i dalje favorit za pobjedu jer kladioničari predviđaju da će mu glasovi publike to uspjeti osigurati. Šanse za pobjedu trenutačno su mu 41 posto. Na drugo mjesto popeo se Izrael sa 17 posto, a jedan od favorita, Švicarac Nemo, pao je na treće mjesto s 13 posto.

Tanja Kvorka
TAJNI GOSTI
Organizatori finala Eurosonga 2024. drže u tajnosti imena gostujućih izvođača koji će nastupiti na otvaranju večeri, kao i u intervalu između natjecanja i objave glasova. Jedino što je sigurno jest da će nastupiti prošlogodišnja pobjednica, Šveđanka Loreen.

Možda ste propustili...

USPJEH BRITANSKIH ZNANSTVENIKA

Stavili “mini ruksake” na rijetke kornjaše

OBOŽAVATELJI IZAZVALI SEIZMIČKE AKTIVNOSTI

Taylor Swift doslovno uzdrmala Veliku Britaniju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana