Svijet
TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"
Objavljeno 20. travnja, 2024.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je, na kraju sastanka s vođom Hamasa Ismailom Hanijom u Istanbulu, pozvao Palestince "na jedinstvo" protiv Izraela.

 

"Ključno je da Palestinci u ovome procesu djeluju ujedinjeno. Najsnažniji odgovor Izraelu i put do pobjede vode kroz jedinstvo i integritet", rekao je Erdogan.

Nakon napetosti između dviju zemalja, Izraela i Irana, Erdogan je istaknuo da "ono što se nedavno dogodilo ne bi trebalo rezultirati jačanjem Izraela". Kazao je i kako je "važno djelovati tako da se fokus zadrži na Gazi", stoji u objavi turskog predsjedništva.

Na kraju je turski predsjednik rekao da će Turska "nastaviti s humanitarnom pomoći Palestini kako bi što više ublažila patnje" stanovništva Gaze, stoji u priopćenju.

Turska je jedna od zemalja koje od početka sukoba šalju pomoć stanovništvu palestinskog teritorija. Dosad je u regiju već poslala 45.000 tona hrane i lijekova.

Erdogan je podsjetio i da je njegova zemlja uvela "niz sankcija protiv Izraela, među kojima su i trgovinska ograničenja". Trgovinska ograničenja na snazi su od 9. travnja.

 

Abbas: Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u


Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u subotu je najavio da će palestinske vlasti "preispitati svoj odnos" s Washingtonom nakon što je SAD četvrtak uložio veto na palestinsko članstvo u Ujedinjenim narodima.

"Palestinsko vodstvo preispitat će bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama da bi zajamčilo očuvanje interesa našega naroda, naših ciljeva i prava", rekao je predsjednik Abas u intervjuu za palestinsku novinsku agenciju Wafu.

Palestinci, koji od 2012. u UN-u imaju status "države nečlanice promatrača" zatražili su od Vijeća sigurnosti da prihvati to da "palestinska država", koju je već priznala većina zemalja, dobije i svoje "legitimno" mjesto u toj instituciji.

No Sjedinjene Države, koje su učinile sve da bi glasanje o tome odgodile, nisu oklijevale da iskoriste pravo veta kojim se redovito koriste kako bi zaštitile izraelske saveznike.

Američki veto je "potaknuo je neviđen gnjev među Palestincima i stanovnicima regije, koja se sada 'gura' prema još većoj nestabilnosti, kaosu i terorizmu", upozorio je predsjednik Abas.

Stoga palestinske vlasti kane "razviti novu strategiju" da bi potvrdile svoje odluke na "neovisan način te će slijediti palestinski projekt, a ne američku viziju", kazao je. H

Možda ste propustili...