Magazin
VLADIMIR MILINOVIĆ, MEDIJSKI STRUČNJAK I KONZULTANT

Predsjednik RH svoju je ustavnu poziciju i ulogu u cijelosti napustio
Objavljeno 30. ožujka, 2024.

U nizu bučnih i uobičajenih izjava predsjednik Republike Hrvatske između ostalih svojih "umotvorina" namijenjenih vlastitoj izbornoj kampanji (iako u njoj odlukom Ustavnog suda ne smije sudjelovati) iskazao se i komentarom u kojem je ustvrdio da je Hrvatska "na autopilotu", a za program HDZ-a da je pisan kao da ga je pisala umjetna inteligencija na tvorničkim postavkama, s kvocijentom inteligencije 90. No to je tek sitnica u moru svakojakih retoričkih i komunikacijskih provokacija i bedastoća posljednjih tjedana... O svemu što se zbiva razgovarali smo s Vladimirom Milinovićem, medijskim stručnjakom i konzultantom (Ideje novih medijskih strategija - INMS) iz Zagreba.Koliko god to bila teška kvalifikacija, podsjeća li cijela operacija SDP-a i Milanovića, u kojoj je prema navodima nekih medija dogovarana strategija i datum izbora, na pokušaj državnog udara ili je sve to politička farsa, ili i jedno i drugo? Vaš komentar na sve što se zbivalo i što se zbiva?

- Situacija koja je predstavljena u medijima zahtijeva temeljito promišljanje. U demokratskom društvu važno je osigurati poštovanje institucija i transparentnost u političkim procesima. Svaki postupak koji sugerira nedopuštenu manipulaciju ili miješanje u izborni proces treba biti pozorno razmotren. Što se tiče navodnog dogovaranja oko datuma izbora i kandidiranja, moramo biti oprezni. Takvi događaji mogu izazvati sumnje u integritet izbornog procesa i narušiti povjerenje građana u političke institucije. Ustavne odredbe su jasne i trebaju se poštovati bez iznimke jer štite osnovne demokratske vrijednosti.

Ono što je sigurno je to da su svojevrsni probni baloni za ovu političku igru objavljeni prvo tri mjeseca, a onda mjesec dana ranije u određenim medijima, tako da mogućnost ishitrene odluke možemo isključiti. On što zapravo zabrinjava je način komunikacije, koji doista izlazi iz okvira uobičajenog i podsjeća na politički život Južne Amerike ili Bliskog i Srednjeg istoka. Svaki govor predsjednika Republike karakterizira ciljana dehumanizacija, i političkih protivnika i "slučajnih prolaznika" kroz njegov tijek misli. To sigurno nije dobro za demokratske procese, a o ustavnoj ulozi predsjednika svih građana više uopće ne možemo govoriti. Predsjednik je svoju ustavnu poziciju i ulogu u cijelosti - napustio.

SPRINGER SHOW


Imamo li dosad neviđenu eskalaciju političke krize ili je posrijedi čak i ustavna kriza? Koji su mogući scenariji daljnjeg razvoja situacije, može li se dogoditi da se raspisani izbori ponište? To bi tek bio skandal...? Kako bi u tom slučaju reagirala recimo Europska unija?

- Sve što se događa najviše izgleda kao još jedan scenarij "konfrontacijske komunikacije" stalnog SDP-ova američkog savjetnika Alexa Browna. Ono što je neobično je to što se njegova strategija brutalne konfrontacije ponovno uvažava iako je SDP primjenom te strategije izgubio prve europske izbore 2013., predsjedničke izbore 2014., parlamentarne izbore 2015., 2016. i 2020., te lokalne izbore 2021. godine. Iz meni nedokučivih razloga ove, 2024. godine, u trenutku kad je socijalna i inflacijska tematika "na pladnju" i čijom bi se školskom primjenom sigurno mogao postići dobar rezultat, vodstvo SDP-a ponovo bira "američku" konfrontaciju u stilu Jerry Springer showa, i to u trenutku kad vanjsko-političke i regionalne okolnosti nisu nimalo šaljive.

Da je ta komunikacija zabrinjavajuća, govori činjenica da su RF, IDS, PGS i Fokus napustili SDP-ovu koaliciju, a pokret Možemo! raskinuo je "točkastu koaliciju" jer ne želi biti doveden u kontekst rušenja ustavnog poretka i zapravo gleda prema idućim izborima.

Ovaj trenutak zaista zahtijeva pažljivo promišljanje o mogućim scenarijima i posljedicama. Dosadašnji tijek događaja sugerira izazovnu političku situaciju koja bi mogla eskalirati u krizu. Pitanje je hoće li se Milanović, SDP ili drugi politički akteri pridržavati upozorenja Ustavnog suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda i DIP-a, to bi moglo dovesti do ustavne krize. Mogući scenariji daljnjeg razvoja situacije uključuju različite političke reakcije i pravne postupke. Rasprava o poništavanju raspisanih izbora zasigurno bi bila izazovna i kontroverzna, te bi izazvala veliku reakciju javnosti.

U slučaju poništenja izbora to bi definitivno bio skandal koji bi izazvao zabrinutost unutar zemlje, ali i izvan nje. Europska unija sigurno bi pratila situaciju s velikom pozornošću i mogla bi izraziti svoje stavove i zabrinutost u vezi s poštovanjem demokratskih principa i vladavine prava.

Uzimajući u obzir sve što se s izborima sada događa, može li se dogoditi tzv. sindrom kontraefekta - da sve što rade Milanović i SDP, da im se cijeli taj plan osvajanja vlasti ipak na kraju obije o glavu i da dožive potpuni potop na izborima? Vidimo da se narušila prije Milanovića dogovorena široka lijeva koalicija, da se koalicije osipa, neki poput IDS-a iz nje su izašli.... Može li na kraju izbornog procesa od cijele ove situacije ipak najviše profitirati HDZ?

- S obzirom na dinamiku političke situacije koja se trenutno odvija, mogućnost sindroma kontraefekta definitivno nije isključena. Promjene u političkim savezima i narušavanje unaprijed dogovorenih koalicija mogu imati znatan utjecaj na ishod izbora. Ako Milanović i SDP ne uspiju u svojim političkim manevrima ili ako njihove akcije izazovu negativnu reakciju javnosti, to bi moglo dovesti do gubitka podrške birača i smanjenja izbornih rezultata. U takvom scenariju HDZ bi mogao iskoristiti priliku da profitira i ostvari bolji rezultat na izborima.

Izborni proces je dinamičan i teško je predvidjeti konačni ishod s obzirom na mnoge promjenjive faktore. Međutim, nije neuobičajeno da politički planovi koji su izgledali obećavajuće na početku kampanje na kraju rezultiraju suprotnim efektom. Stoga, sve je moguće, a konačni ishod ovisit će o mnogim čimbenicima, uključujući reakciju birača na političke događaje i kampanju stranaka tijekom izbornog procesa.

Negativni efekt se u jednom dijelu već dogodio raspadom koalicije, odvajanjem Možemo!, distanciranjem Mosta, koji je do Milanovićeva poteza slao pozitivne poruke o postizbornoj koaliciji, te padom rejtinga izmjerenim na Crobarometru. Kao što sam već odgovorio, nije mi jasno kako SDP-ovi stratezi ne vide mogućnost ponavljanja 2016. godine, kad je spominjanje "Mame lekarke" i koketiranje sa ZDS-om dovelo do gubitka unaprijed dobivenih izbora za SDP. Moram se prisjetiti situacije kad sam se s dvoje kolega, na dan Milanovićeva ZDS istupa na sastanku s udrugama branitelja, kladio oko utjecaja na tada aktualne izbore. Kolege su bile stajališta da to neće nikako utjecati na izbore jer je, prema njihovu mišljenju, baza glasača ZM-a i SDP-a slijepo odana i neće niti registrirati ZDS poigravanje i vrijeđanje tipa "Mama lekarka". Moja je oklada bila da Milanović gubi ne samo izbore 2016. zbog raskola sa svojom glavnom izbornom bazom nego i iduće ako na njih izađe. Od tada je prošlo osam godina, za tri tjedna ćemo vidjeti je li se SDP-ova baza priviknula na zamjenu teza, potporu politici Herceg-Bosne i najavu koalicije s DP-om. Ako bi ova "Z-operacija" uspjela, to bi značilo da su SDP-ovi "core" glasači zapravo prihvatili stavove HDZ-ovih "jastrebova" iz 1993. godine, te su spremni podržati konflikt s Amerikom i Europom kako bi se realizirao savez sa Dodikom uz blagoslov Putina. Sve je moguće - nogometnom rječnikom, lopta je okrugla, ali čini mi se da neće tako biti.

LJUDI NISU NAIVNI


Ako je u izbornoj kampanji sve dopušteno, u retoričkom, komunikacijskom, promotivnom i pripagandnom smislu, ali u okvirima zakona i Ustava, što se događa kad se prijeđe granica neke, uvjetno rečeno, normale, kad sve zastrani kao sad u nas (ili kao u SAD-u s Trumpom i Bidenom!), koje su i kakve posljedice za društvo, pretpostavljem da su veće podjele neizostavne...? Vaš završni komentar?

- Kada se u izbornoj kampanji prijeđe granica normale i počne se koristiti retorika, komunikacija, promocija ili propaganda koje su neprimjerene ili koje krše zakone i Ustav, to može imati ozbiljne posljedice za društvo. Takvo ponašanje može dodatno produbiti podjele u društvu, potaknuti nepovjerenje u političke procese i institucije, te dovesti do destabilizacije demokratskih temelja.

U takvim situacijama ključno je da se institucije vladavine prava aktivno uključe kako bi osigurale poštovanje zakona te da politički procesi budu fer i transparentni. Također je važno da mediji, civilno društvo i građani imaju kritički stav prema političkim porukama i djelovanju te da promiču dijalog i razumijevanje među različitim političkim akterima. Posljedice prelaska granica u izbornoj kampanji mogu biti dugoročne i teško je predvidjeti sve njihove efekte. Međutim, moje je uvjerenje kako glasači nisu tako naivni kao što se kolokvijalno govori. (D.J.)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana