Osijek
PRED KBC-OM POSTAVLJENA PRVA OD PET KOMUNIKACIJSKIH PLOČA

Olakšana komunikacija djeci s
govorno-jezičnim poteškoćama
Objavljeno 1. ožujka, 2024.

Ispred KBC-a prvu su od pet komunikacijskih ploča za potpomognutu komunikaciju, koliko će ih ukupno biti postavljeno u Osijeku, obišli gradonačelnik Ivan Radić s ravnateljem Centra za autizam Vladimirom Bjelobrkom i dizajnericom ploče Marijom Komljetan, edukacijskom rehabilitatoricom.- Ploče je financirao Grad s tri tisuće eura, a cilj nam je djelovati prema općoj populaciji i senzibilizirati na poremećaje iz spektra autizma, podići inkluzivnu razinu svijesti među sugrađanima, koja je već na zavidnoj razini - kazao je čelnik ustanove koja upravo obilježava pet godina postojanja.

Ploče će biti postavljene na lokacijama koje često posjećuju njihovih 60 polaznika - osim KBC-a to su i ulaz u ZOO vrt, Kopika, Gradski bazeni i Drvengrad.

- Ploče su namijenjene djeci s komunikacijskim poteškoćama kako bi se olakšala ekspresivna i receptivna komunikacija, koriste se intuitivno na način da osoba pokazuje simbole i, ako može, istovremeno ih izgovara. Sadrže dio koji je univerzalan, odnosno simbole koji će biti na svim pločama, a drugi je dio rječnika specifičan za pojedine lokacije - pojasnila je Komljetan.

Gradonačelnik je čestitao obljetnicu i zahvalio djelatnicima Centra za autizam na predanom i stručnom radu i onom što čine za sugrađane.

- Želimo promicati inkluziju djece i starijih osoba s posebnim potrebama te podići razinu svijesti o osobama s govorno-jezičnim poteškoćama. Grad Osijek je financirao i pomaže Centar za autizam, u proračunu smo osigurali 130.000 eura u obliku plaća za četiri djelatnika i tri asistenta koji rade s djecom predškolske dobi. Centar je, s obzirom na razinu na kojoj ondje rade i uvjete, jedna od vodećih takvih ustanova u Hrvatskoj, izgrađen je uz potporu triju ministarstava, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i može biti primjer i za iduće slične projekte - smatra gradonačelnik Radić. D. Pejić
Ivan Radić gradonačelnik Osijeka

Želimo promicati inkluziju djece i starijih osoba s posebnim potrebama te podići razinu svijesti o osobama s govorno-jezičnim poteškoćama. Grad Osijek je financirao i pomaže Centar za autizam.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

2

PUTNICA: EMA BUBALO, DESTINACIJA: DOHA (KATAR)

Obiteljski praznici u srcu arapske rivijere. Gutra, henna, karak, deve i dine

3

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip
Viljevac osvojio drugo mjesto