Crna kronika
OSUĐEN NA 160 EURA KAZNE

Ženo, ugasit ću ti opušak na licu!
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Dvadesetšestogodišnji Slavonac mora platiti 160 eura kazne zbog nasilja nad suprugom. Sud ga je nepravomoćno proglasio krivim što se 1. siječnja ove godine, oko 3.15 u kružnom toku u jednom gradu u Slavoniji, u automobilu pod utjecajem alkohola od 1,19 promila, nasilnički ponašao prema supruzi. Prigovarao joj je zbog rastave, te joj je rekao: "Hoćeš da ti opušak cigarete ugasim na licu!" a potom je povukao ručnu kočnicu, pri čemu se auto ugasio.

Nakon što se auto ugasio, supruga je pokušala izići iz vozila, no 26-godišnjak ju je uhvatio za desnu ruku na kojoj je nastalo crvenilo i ogrebotina, te za majicu, koju je poderao. Kada je žena ipak izišla iz auta, povikao je: "Sad se možeš ić j**** s kim hoćeš", te ju je tražio novac iz novčanika. Sve navedeno kod žene je prouzročilo osjećaj uznemirenosti i povredu dostojanstva, nakon čega je pozvala policiju, a time je prestalo daljnje nasilje.

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji osuđen je na novčanu kaznu od 160 eura. U kaznu mu se uračunava vrijeme za koje je bio uhićen, od 1. siječnja u 3.20 do 15.20 istoga dana. Navedeno vrijeme sud mu je računao kao dva dana zatvora, odnosno kao 39,82 eura kazne, pa mu preostaje platiti 120,18 eura. Kazna može biti još niža, jer ako u roku od 30 dana od pravomoćnosti prekršajnog naloga plati dvije trećine navedenog iznosa, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena.

Za troškove prekršajnog postupka treba platiti paušalni iznos od 13,27 eura kao i trošak zdravstvene ustanove u iznosu od 15 eura, ukupno 28,27 eura. Dokaz o obavljenoj uplati bez odgode treba dostaviti sudu.

Sud u obrazloženju nepravomoćne presude navodi kako mu je za prekršaj izrečena ublažena novčana kazna primjenom članka 37. Prekršajnog zakona (zakonom propisana novčana kazna iznosi od najmanje 260 eura ili kazna zatvora do 90 dana), pri čemu se vodilo računa o svim okolnostima propisanim odredbom u istom zakonu. Protiv ovog prekršajnog naloga postoji pravo prigovora u roku od osam dana nakon primitka prekršajnog naloga. No sud navodi i da se u slučaju podnošenja prigovora okrivljeniku može izreći stroža kazna. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana