Svijet
POSLJEDNJA PRILIKA

Julian Assange osporava odluku o izručenju SAD-u
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Britansko pravosuđe započelo je u utorak preispitivanje zahtjeva Juliana Assangea kojim se traži osporavanje odluke o izručenju SAD-u zbog objave tajnih dokumenata, bez nazočnosti utemeljitelja WikiLeaksa koji je, prema riječima njegova odvjetnika, bolestan i ne osjeća se dobro da bi nazočio saslušanju. Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjemu Assangeu po 18 točaka vezanih uz njegovu objavu goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvješća putem WikiLeaksa. Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav postupak nema opravdanja.

Assangeovi odvjetnici pokušavaju osporiti odluku o izručenju na saslušanju pred dvama sucima na Visokome sudu u Londonu, kada će možda posljednji put dobiti priliku da se zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova supruga Stella prošli je tjedan kazala da se radi o pitanju života i smrti. Na saslušanju će britansko pravosuđe presuditi o odluci britanske vlade koja je u lipnju 2022. odbila Assangeovu žalbu na izručenje SAD-u. Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022., nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeova mentalnoga zdravlja. Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, prije negoli je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona.

Ispred suda u Londonu okupila se skupina ljudi skandirajući "Oslobodite Juliana Assangea". Njegova supruga Stella pozvala ih je da prosvjeduju "sve dok Julian ne bude oslobođen". Assangeovi brojni pristaše smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojega se kazneno goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Skup podrške u Zagrebu organizirali su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. "Želimo poslati poruku podrške i protiviti se izručenju koje smatramo direktnim napadom na slobodno novinarstvo", izjavila je na skupu predsjednica SNH Maja Sever. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana