Regija
SREDNJOŠKOLCI I STUDENTI

Belomanastirci će u Cambridge, bit će domaćini u Dramlju
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Nagrada najboljim učenicima i studentima bit će odlazak u Minnesotu, boravak plaća Cambridge
BELI MANASTIR - Beli Manastir službeno ima tri grada prijatelja: mađarski Mohač, poljske Chojnice i američki Cambridge, Minnesota.

Najintenzivnija je suradnja s povijesno, zemljopisno i kulturološki bliskim Mohačem. Dva grada surađuju već 70-ak godina, a ‘‘paraf‘‘ na sporazum o prijateljstvu stavljen je 2019. godine. Dobri odnosi temelje se na susretima, suradnji i partnerstvima, što je rezultiralo s nekoliko uspješnih projekata. Poljske Chojnice godinama su bile samo ‘‘mrtvo slovo na papiru‘‘, sve dok se prošle godine nisu susreli predstavnici dvaju gradova. No osim dogovora o uzvratnom posjetu, ništa se značajnije nije dogodilo. Ako sve bude prema planu, intenzivirati bi se trebala suradnja između Belog Manastira i Cambridgea. U planu je, naime, razmjena učenika i studenata.

- Poveznica između nas zasigurno je poduzetnik Boris Mikšić, čiji se proizvodni pogoni nalaze u oba grada. Osim toga, Minnesota ima i Nacionalnu gardu koja surađuje s Hrvatskom vojskom - kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, nastavljajući kako je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog razmjene srednjoškolaca i studenata, što je dobar put prema još čvršćoj suradnji. Ističe kako bi mladi Amerikanci već u lipnju trebali doći u Hrvatsku. U planu je njihov smještaj u hostel, a potom odlazak u Dramalj, u Vilu Baranja.

- Nakon toga uslijedit će uzvratni posjet naše mladeži. Tko će otići na put odlučit će školski ravnatelji, a to bi im trebala biti nagrada za dobre rezultate na natjecanjima i trud pokazan u školama - objašnjava Rob, dodajući kako će trošak boravka Belomanastiraca u Americi snositi grad Cambridge, a novac za put osiguran bit će osiguran u gradskoj blagajni. Podvlači kako je razmjena djece samo jedan od načina na koji se konkretizira cijela priča oko gradova prijatelja, koja često ostaje samo na potpisivanju povelja.

Podsjetimo, Beli Manastir i Cambridge sklopili su sporazum o suradnji 11. studenoga 2016. Uspostavljeni su sestrinski odnosi i suradnja kroz kulturnu, obrazovnu, ekonomsku i drugu razmjenu. Predstavnik Mikšićeva EcoCorteca, u dogovoru s predstavnikom Cambridgea, obratio se Gradu Belom Manastiru s prijedlogom dolaska američke delegacije u Beli Manastir u dva navrata, u ožujku 2022. i ožujku 2023., a korespondencija se nastavila i ove godine, kada su počeli dogovori za dolazak učenika i delegacije iz Cambridga u Beli Manastir. U gradskom proračunu osigurana su inicijalna sredstva za provedbu razmjene učenika.

Ivica Getto
Dobri odnosi sa Somborom
Trima gradovima prijateljima uskoro bi se mogla pridružiti bosansko-hercegovačka Općina Grude budući da su se tamošnje Općinsko vijeće i Gradsko vijeće Belog Manastira složili oko bratimljenja. Nadalje, Beli Manastir ima odlične odnose s vojvođanskim Somborom, ali zasad je sve na razini suradnje vezano za zajedničke projekte. Tako je prošlog vikenda gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob bio nazočan proslavi Dana grada Sombora, a belomanastirski nogometni županijski prvoligaš odigrao je prijateljsku utakmicu sa somborskim Radničkim. Mogu se pronaći i zapisi da je Belom Manastiru prijatelj i belgijski Mechelen, ali međusobnih kontakata nema...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura